Prvomajski uranci širom Srbije

Izvor: RTS, 01.Maj.2015, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvomajski uranci širom Srbije

U našoj zemlji tradicija su Prvomajski uranci i druženja u prirodi sa porodicom i prijateljima.
Tradicionalno najveća prvomajska gužva u Beogradu je na Košutnjaku, Adi ciganliji i Avali. Mnogi su rano jutros požurili da zauzmu mesto gde će roštiljati. 

Nišlije su požurile da zauzmu mesto na jednom od izletišta u okolini, a po >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tradiciji, najživlje je na Kameničkom visu.
Izletnici su birali i druga izletnička mesta kao što su Čegar, Bubanj ili su otišli na obale okolnih jezera. 
U Kragujevcu nije bilo sindikalnog protesta, a građani su 1. maj obeležili na različite načine - druženjem u naselju Stara radnička kolonija i u prirodi, dok su mladi, puštanjem lampiona u ponoć poželeli lepši život i bolju budućnost. 
Kruševljani su nekada pred zoru, organizovano u povorkama odlazili na brdo Bagdalu na uranak, gde se okupljalo više hiljada radnika. Kontinuitet obeležavanja praznika rada na ovaj način se nastavio, zbog simbolike, ne slavlja, javlja dopisnik RTS-a. 
Ove kao i desetak prethodnih godina kraj spomenika na Bagdali, simbola radničkog pokreta, okupilo se par stotina ljudi. Najviše je bilo starijih koji pamte masovna okupljanja radnika i koji nastoje da poštuju tradiciju obeležavanja 1. maja.
Organizatori Veće sindikata i Kulturni centar ostali su dosledni i ove godine pa su pripremili prigodan program uz internacionalu i poruku "Dajmo šansu radu".

Obeležavanje Prvog maja u Boru počelo je tradicionalnom rudarskom budilicom. Duvački orkestar Bor obišao je sva naselja i tako pozvao stanovnike da proslave današnji praznik. Ova tradicija u Boru traje više od pedeset godina.  
U Čačku budilica ima nešto dužu tradiciju. Već 70 godina orkestar KUD-a ''Abrašević'' svakog Prvog maja prošeta gradskim ulicama, uz marševe i melodije iz čačanskog kraja. Danas su im se pridružili radnički sindikati.
Čačani su prvomajsko praznovanje započeli urankom uz logorsku vatru i kulturno- umetnički program na brdu Ljubiću i na drugim izletištima.

Sva izletišta u Pomoravskom okrugu su bila puna, povodom obeležavanja praznika rada. Na izletištima kod manastira Jošanica i Potoka na Đurđevom brdu u
Jagodini, na Grzi i Sisevcu u Paraćinu, kod manastira Kalenić kod Rekovca, manastira Ravanica kod Ćuprije, u Despotovcu kod manastira Manasija, vodopada Lisine i Resavske pećine uglavnom su Praznik rada provodili ljudi sa decom, ali i mladi.  
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.