Prvomajska istorijska učionica na Caričinom gradu, turisti sa celog Balkana

Izvor: juGmedia, 02.Maj.2018, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvomajska istorijska učionica na Caričinom gradu, turisti sa celog Balkana

Na ulazu u sam lokalitet kustos arheolog i muzejski vodič Nebojša Dimitrijević upoznavao je posetioce iz okoline, ali i čitave Srbije i Balkana sa ovim lokalitetom, životom njegovog graditelja, cara Justinijana, kao i istorijatom arheoloških iskopavanja.

Zidine rodnog grada rimskog imeperatora Justinijana Prvog posebno su posećene tokom prvomajskih praznika, ali ovoga puta se njihov broj udvostručio u odnosu na prethodne godine, pa je Narodni muzej Leskovac organizovao pojačano >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << dežurstvo sa profesionalnim vodičem.

Posebnu pažnju, naročito kod najmlađih posetilaca, izazvala je legenda o svinjaru u carevoj kćeri i kako su lokalna naselja dobila imena kao i sam lokalitet Caričin grad.

Tokom praznika na lokalitetu je bila prusutna i direktorka Narodnog muzeja Mira Ninošević, koja je želela da iz prve ruke čuje utiske i sugestije posetilaca.

Obogaćena je i ponuda za turiste, pa su posetioci lokaliteta mogli da kupe suvenire i magnete za frižidere sa motivim iz samog lokaliteta kao i višejezične brošure sa prikazom 3d rekonstrukcije grada.

Takođe, tokom prvomajskih praznika na lokalitetu je bilo pojačano prisustvo službe obezbeđenja Narodnog muzeja koja se starala o bezbednosti posetilaca kao i zaštiti ovog izuzetnog kuturno istorijskog spomenika.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.