Podrške iz inostranstva za srpske filmove Prvi maj i Mrak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2018, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrške iz inostranstva za srpske filmove "Prvi maj" i "Mrak"

Projekat novog filma scenariste i reditelja Mladena Đorđevića pod nazivom "Prvi maj" podržan je na upravo završenom konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija u Grčkoj. Takođe, Danski institut za film odlučio je da podrži projekat filma "Mrak" scenariste i reditelja Dušana Milića.

"Prvi maj" Mladena Đorđevića priča je o grupi bivših radnika lokalne fabrike, koji, nakon njenog zatvaranja u sumnjivoj privatizaciji, utehu i snagu traže u natprirodnom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Projekat je prethodno podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje dugometražnih igranih filmova, a producenti su Milan Stojanović i Mladen Đorđević ispred kompanija Corona Film i SENSE Production.

Grčki koproducent je Maria Drandaki iz kompanije Homemade Films, inače producent grčko-francusko-srpskog filma "Zaposlena", nedavno prikazanog na festivalu u Torontu, takođe realizovanog uz podršku Filmskog centra Srbije. Snimanje filma "Prvi maj" planirano je za 2019. godinu.

Film "Mrak" scenariste i reditelja Dušana Milića nastaje i uz podršku Filmskog centra Srbije. U julu ove godine Grčki filmski centar odobrio je "Mraku" podršku u iznosu od 40.000 evra u kategoriji manjinskih koprodukcija. Pre toga, na konkursu Bugarskog nacionalnog filmskog centra Milićev Mrak je uvršten u pet projekata u kategoriji sufinansiranja manjinskih koprodukcija u domenu dugometražnog igranog filma, i tom prilikom ovaj projekat ocenjen je kao najbolji (sa prosečnom ocenom komisije od 70,86). Bugarski koproducent Mraka je kuća Rff International, odnosno, Stefan Kitanov, a ovaj naš budući film osvojio je novčanu podršku Bugarskog nacionalnog filmskog centra u iznosu od oko 130 hiljada evra. Nakon toga, projekat novog filma scenariste i reditelja Dušana Milića izborio je i finansijsku podršku italijanskog regionalnog fonda „Fondo Audiovisio FVG". „Mraku" je odlukom tog fonda odobrena podrška od 56.000 evra.

Dušan Milić je scenarista i reditelj filmova Jagoda u supermarketu, Guča i Travelator, a kreator je i reditelj televizijskih serija Folk i Sumnjiva lica.
Pogledaj vesti o: Prvi maj,   Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.