Otkriće u Gvatemali - keramička košnica Maja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2019, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriće u Gvatemali - keramička košnica Maja

Među najnovijim otkrićima, koja donosi majski broj esnafskog dvomesečnika "Arheolodži", nalazi se prva košnica izrađena od keramike, pronađena u Gvatemali, a koja ima sve odlike košnice kakve se i danas koriste u tom regionu.

Pčelari naroda Maja su u drevnom gradu Nakumu na severoistoku Gvatemale našli košnicu izrađenu između prvog veka pre naše ere do 300 godine naše ere, u vreme dok je taj grad bio nastanjen.

Poljska arheološka ekipa je na istom lokalitetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << našla i glavu pčelara izrađenu od keramike, a na kojoj su se mogli videti ujedi pčela.

Košnica ima oblik široke cevi koja ima poklopce na oba otvora, a na samim stranama te košnice su okrugli otvori da pčele tako da one mogu da uleću i izleću.

Identičan oblik imaju savremene košnice u tom regionu, ali ih sada izrađuju od drveta.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.