Osam vekova srpske istorije: Sablja Sinan paše, prvi srpski parobrod, dvorska jahta Karađorđevića...

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam vekova srpske istorije: Sablja Sinan paše, prvi srpski parobrod, dvorska jahta Karađorđevića...

Na izložbi "Srbija kroz vekove" kustosa Veselinke Kastratović Ristić, Moma Cvijovića i Ane Panić, koja će biti otvorena u sredu, 12. februara, u Muzeju 25. maj biće predstavljeni eksponati koji obuhvataju osam vekova srpske istorije, najavljeno je iz Muzeja istorije Jugoslavije (MIJ).

Kroz ovu postavku zainteresovani će moći da se upoznaju sa pričama iz istorije kroz izložene eksponate.

Tako će zaineresovani "čuti" priču o brodu kojim je poslednji turski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << komandant otišao iz Srbije, o srpskim zlatnicima, o sablji Sinan paše, o borbi za priznavanje narodnog jezika, o vojnim strategijama srpskih vojvoda, o dvorskoj jahti dinastije Karađorđevića, o posthumnim markama kralja Aleksandra "sa greškom" i drugo.

Ova izložba ima za cilj da podseti građane na činjenice iz istorije Srbije, da im omogući da saznaju interesantne podatke iz prošlosti, da pronađu istorijske teme u različitim oblastima i podseća da se informacije o istoriji mogu naći na neočekivanim mestima i u neočekivanim predmetima.

Pročitajte još "Srbija kroz vekove" u Muzeju istorije Jugoslavije

Na primer zlatni i srebrni novac svedoči o usponu srpske države u različitim periodima, sablje pričaju o borbama za oslobođenje od dve velike imperije - turske i austrougarske, makete brodova o tehničkom, a knjige i rečnici o kulturnom uzdizanju.

Svi zajedno oni su nosioci istorijskog sećanja jednog malog naroda i njegove neprekidne borbe za očuvanje nacionalnog ponosa. Razlozi za njihovo izlaganje ne kriju se samo u pomenutim vrednostima.

Sledeći ih pojedinačno, kroz istoriju, možemo se setiti i nesrećne sudbine velikog srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa, koji je život izgubio na brodu kojim se vraćao iz Francuske a koji su potopile nemačke podmornice u blizini Krfa, 1917. godine. Možda na istom onom brodu sa kojim je potopljen i najveći deo tiraža srpskog zlatnog i srebrnog novca koji je kovan u Francuskoj i čiji je redak primerak će biti prikazan na izložbi.

Ovom prilikom biće izložena i maketa dvorske jahte dinastije Karađorđevića, koja je posle Drugog svetskog rata pretvorena u isto tako velelepan rečni brod Krajina, koji je koristio Josip Broz Tito, i koji danas propada nasukan ispod mosta Gazela. Neki će, u maketi prvog srpskog parobroda Deligrad, na njegoovj palubi, ugledati poslednjeg turskog komandanta, Ali-Riza pašu kako 1867. godine odlazi iz Beograda, nedugo posle čega Srbija i formalno postaje nezavisna nakon Berlinskog kongresa.

Izložba je premijerno prikazana 2012. godine u Narodnom muzeju u Kragujevcu, a beogradska publika će moći da je pogleda do 12. marta.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izložba "Srbija kroz vekove"

Izvor: Mondo, 10.Feb.2014

Eksponati iz osam vekova srpske istorije biće predstavljeni 12. februara.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.