Izvor: TangoSix.rs, 24.Maj.2022, 11:58

[NAJAVA] Vazduhoplovna fondacija Mihajlo Petrović obeležava Dan pilota Srbije

Vazduhoplovna fondacija pilot Mihajlo Petrović saopštila je da će tradicionalno obeležiti Dan pilota Srbije, manifestaciju koju su pokrenuli pre pet godina u petak 27. maja u Skupštini grada sa početkom u 13 časova.
– U kvalitetnoj i sadržajnoj konsultaciji sa vazduhoplovnim udruženjima, a na bazi mišljenja i ocena stručnih, relevantnih i merodavnih ustanova, pre 5 godina smo doneli odluku da 29. maj proglasimo za Dan pilota Srbije.
Navedenog datuma 1912. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << pilot Mihajlo Petrović je uspešno izveo svoj prvi samostalni let kao polaznik Farman škole letenja u francuskom gradu Etampu. Tim činom, Mihajlo Petrović je i zvanično postao naš prvi školovani pilot sa međunarodnom licencom broj 979 i srpskom dozvolom broj 1.
U čast i slavu našeg prvog školovanog pilota, imamo nameru da svake godine, Dan pilota Srbije, 29. maj, obeležavamo u vidu otvorene, simbolične, primerene i dostojne vazduhoplovne svečanosti na kojoj će biti prisutni piloti vojne, komercijalne i sportske avijacije, kao i mnogobrojni prijatelji i saradnici naše pilotske populacije. U duhu dobrih običaja i vazduhoplovne tradicije, a u znak posebnog poštovanja, zaslužnim pilotima biće uručena simbolična priznanja, plakete, zahvalnice, diplome, spomen medalje kao i posebno zvanje – počasni pilot.
Dan pilota Srbije je fina prilika da se u jednom danu i na jednom mestu okupe, upoznaju, razgovaraju i druže pripadnici esnafa pilota Srbije. Osim navedenog, cenimo da je naša pozitivna akcija skroman doprinos očuvanju i negovanju pravih pilotskih vrednosti sada i u vremenima koja dolaze. Sa punim pravom očekujemo da naša inicijativa postane deo vazduhoplovne tradicije imajući u vidu ljudsku, kolegijalnu, etičku, profesionalnu i istorijsku opravdanost idejno osmišljenog i praktično realizovanog zadatka da 29. maj postane i ostane trajno obeležavan kao Dan pilota Srbije. – stoji u saopštenju koji potpisuje pilot-instruktor u penziji Boriša Mandić.
The post [NAJAVA] Vazduhoplovna fondacija Mihajlo Petrović obeležava Dan pilota Srbije appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.