
Izvor: eKlinika.rs, 01.Maj.2025, 07:02
Kako da nam prvomajski roštilj ne pokvari druženje
Danas je 1. maj, dan kada mnogi tradicionalno beže iz grada, pale roštilj u prirodi i okupljaju porodicu i prijatelje. Ali uz veselu atmosferu i miris pečenja, vrebaju i neke tihe opasnosti koje mogu pokvariti uživanje — od trovanja hranom do stvaranja opasnih materija prilikom pečenja. Evo kako da sve prođe bez neprijatnih iznenađenja.
Više temperature i trovanje hranom je veza koju često zaboravljamo a posebno tokom prazničnih okupljanja, broj slučajeva trovanja hranom >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << značajno raste. Visoke temperature i neoprezno rukovanje hranom su glavni krivci.
Očistite roštilj — to je važnije nego što mislite
Ugljenisane naslage sa prethodnog roštilja nisu samo neukusne, već mogu sadržati bakterije. Roštilj je najbolje očistiti kada je još mlak – toplota pomaže da se masnoća i prljavština lakše uklone. Ali pažljivo: ako koristite četke sa metalnim dlačicama, proverite da nijedna nije ostala na rešetki – one mogu završiti u hrani i napraviti ozbiljan problem.
Hladno, ali ne previše
Meso koje se peče mora prethodno biti odmrznuto — najbolje u frižideru, a ne na suncu ili na sobnoj temperaturi. Ipak, izvadite ga iz frižidera 20 minuta pre pečenja – tako će se ravnomernije ispeći.
Marinade uvek držite u frižideru. Na toplom, bakterije se razmnože za manje od sat vremena.
Razdvojte sirovo i pečeno meso
Nikada ne stavljajte pečeno meso na tanjir gde je stajalo sirovo. Isto važi i za hvataljke — operite ih sapunom pre nego što njima poslužite gotovu hranu. Ruke perite svaki put kada rukujete sirovim mesom. Nije retkost da se bakterije sa ruku prenesu direktno u činiju s grickalicama.
Razmislite o tome da odvojite deo roštilja za sirovu, a deo za pečenu hranu – tako ćete izbeći ukrštanje i zadržati sve bezbedno.
Takođe, nikada ne koristite marinadu u kojoj je stajalo sirovo meso kao preliv tokom pečenja. Ako želite da meso dodatno prelijete, ostavite deo marinade sa strane pre nego što u nju stavite meso ili napravite posebnu, svežu verziju.
Nisu svi komadi isti – kuvajte ih do kraja
Stejk (steak) može biti polu pečen, ali piletina, ćevapi, pljeskavice i kobasice moraju biti potpuno termički obrađeni.
Manje porcije, više zdravlja
Velike činije krompir salate sa majonezom, sladoleda ili kremastih jela brzo se kvare na suncu. Umesto toga, iznesite manje porcije, pa ih dopunite, držeći veći deo u frižideru. Tako ćete sprečiti kvarenje, ali i smanjiti bacanje hrane.
Prepecite – ali prvo u rerni
Kako biste piletinu na kostima ili kobasice bezbedno i ravnomerno ispekli, uradite deo posla unapred:
Pileće batake i karabatake pecite 25–30 minuta u rerni na 180 stepeni pre nego što ih završite na roštilju.
Kobasice prokuvajte osam minuta u vodi – tako ćete izvući deo masti, smanjiti rizik od paljenja uglja na roštilju i dobiti sočniji ukus.
Da li je roštilj rizičan za zdravlje?
Nažalost – jeste, ako se ne vodi računa. Prilikom pečenja na visokim temperaturama, posebno kad masnoća kaplje na žar, oslobađaju se policiklični aromatski ugljovodonici (PAH) i heterociklični amini (HCA) – hemikalije koje su u eksperimentima na životinjama pokazale potencijal da oštete DNK i povećaju rizik od raka.
Ipak, rizik zavisi od količine i učestalosti unosa. Evo kako ga možete smanjiti:
Marinirajte meso – smanjuje nastanak opasnih jedinjenja.
Prethodno malo ispecite meso u rerni, pa ga samo dovršite na roštilju.
Zdravije alternative su podjednako ukusne
Roštilj ne mora da znači samo masne kobasice i crveno meso. Probajte:
Losos ili skušu — bogati su omega-3 masnim kiselinama i sjajnog su ukusa s roštilja.
Tofu ili piletinu — u marinadi od limuna, belog luka i začinskog bilja.
Povrće na roštilju — tikvice, patlidžan, paprika, luk – sve se lako peče i odlično kombinuje.
I vegetarijanci mogu uživati
Umesto gotovih zamena za meso, razmislite o:
Baba ganuš sa dimljenim patlidžanom
Humusu s grilovanim povrćem u lepinji
Kad je sve ukusno, nije teško da se prejedemo
Ne zaboravite ni da prejedanje nosi svoj rizik. Osim što izaziva nelagodnost, nadimanje i gorušicu, može opteretiti varenje, izazvati pad šećera u krvi nakon obroka i pogoršati hronične tegobe poput visokog pritiska, dijabetesa ili problema sa srcem. Uživajte u hrani sa merom – roštilj je lepši kada ostavi lepe uspomene, a ne težinu u stomaku.
I ne dozvolite da vam dobar dan pokvari loš roštilj. Malo pažnje i pripreme – i sve što ostaje su dobri mirisi, osmesi i uspomene. Prijatno!
Članak Kako da nam prvomajski roštilj ne pokvari druženje se pojavljuje prvo na eKlinika.