Italija produžava restriktivne mere, 3. maj prvi mogući datum ublažavanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2020, 13:50

Italija produžava restriktivne mere, 3. maj prvi mogući datum ublažavanja

Italijanska vlada donela je danas uredbu da restriktivne mere u vreme epidemije koronavirusa ostaju na snazi do kraja meseca aprila, a 3. maj, se pominje kao prvi mogući datum ublažavanja mera socijalnog ograničenja.

Tako je stavljena tačka na spekulacije da bi Italija mogla naredne sedmice nakon Uskrsa, preći na takozvanu "fazu2", postepeno ublažavanje mera ograničenja, koje traže industrijalci, koji upozoravaju da ovako neće biti moguće sačuvati radna mesta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Ministar zdravlja Roberto Speranza rekao je da "vlada ima jasne ideje, mora se na prvom mestu osigurati zdravlje Italijana, a ako rizikujemo zdravlje nema ekonomije".

Ovo je i zvaničan odgovor moćnoj federaciji velikih industrija (Confindustria) koja već neko vreme vrši pritisak na vlasti da dozvoli otvaranje fabrika i otpočne sa proizvodnjom.

Industrijalci iz četiri najrazvijenije italijanske regije Lombardije, Emilia Romanja, Pijemonta i Veneta potpisali su dokument, predlog da se ponovno otvare fabrika kako bi se sačuvala radna mesta u vreme vanredne situacije izazvane epidemijom KOVID-19.

U dokumentu ističu da ako ove četiri glavne severne regije koje predstavljaju 45% talijanskog BDP-a ne pokrenu u kratkom roku proizvodnju, Italija rizikuje da definitivno ugasi "svoj motor", a svaki dan zatvorenih fabrika predstavlja dodatni rizik da se neće moći vratiti na pravi put.

Industrijalici ističu da se nikada u istoriji Republike nisu suočili sa zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom krizom ovih razmera.

"U ovom vrlo ozbiljnom kontekstu zdravlje je sigurno primarno dobro, i svaki doprinos da se posledice epidemije mogu ublažiti i suzbiti je presudno. Međutim, moramo biti svesni da će zdravstvenu krizu slediti duboka ekonomska kriza: zato moramo raditi da kriza ne preraste u depresiju, a da bismo to učinili, pre svega moramo obezbediti, uz bezbednosne mere, otvaranje poduzeća", poručuju industrijalci.

"Pritisci Konfindustrije i industrijalaca su pritisci onih koji ne žele da vide situaciju, misle samo na profit", optužila je industrijalce, sekretar moćnog sindikata FIOM, Frančeska Re David.

Po njenim rečima upravo su severne regije teritorija gde su posledice epidemije koronavirusa katastrofalne, između ostalog jer su u tim područjima mnoge fabrike nastavile da rade uprkos širenju epidemije, a dokaz je Bergamo.

"Ako nam cela naučna zajednica kaže da treba izbeći cirkulaciju ljudi, a moramo uzeti u obzir da u severnim regionima mobilnost snažno određuje fabrika, tražiti ponovno pokretanju proizvodnje, a bez potrebnih mera zaštite zdravlja i sigurnosti, znači stavljati profit ispred zdravlja ljudi. Potrebno je reorganizovati fabrike, jer će ova situacija dugo trajati", ističe Frančeska Re David.

Ukupni brojevi epidemije koronavirusa u Italiji od od početka zaraze do danas evidentiraju 96 877 osoba pozitivnih na koronavirus, 18 279 je podleglo zarazi, ukupno 28 470 izlečenih, sve zajedno 143 626 slučajeva od početka epidemije.

U posljednja 24 sata još 610 osoba je umrlo, što je lagani porast u odnosu na predhodni dan (kada je umrla 542 ljudi). Ovi podaci svedoče da i konstantan pad zaraze još nije započeo.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.