Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Apr.2015, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi krug izbora za novog lidera kiparskih Turaka

Kiparski Turci u nedelju glasaju u drugom krugu izbora za novog lidera, a u trci su umereni Mustafa Akinči i tvrdokorni sadašnji lider Derviš Eroglu.

U tesnom prvom krugu, održanom 19. aprila, Eroglu je nad Akinčijem ostvario prednost od nešto više od jednog procenta, pošto je izgubio veliki deo podrške.

Glasanje će odrediti ko će predstavljati kiparske Turke u nastavku razgovora za ujedinjenje tog mediteranskog ostrva, podeljenog na južni, međunarodno priznati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << grčki deo i severni turski.

Razgovori o ujedinjenju prekinuti su u oktobru, a očekuje se da budu nastavljeni u maju.

Kipar je podeljen 1974. kada je turska vojska zauzela severni deo ostrva, posle puča pristalica ujedinjenja tog mediteranskog ostrva sa Grčkom.

Deklaraciju nezavisnosti kiparskih Turaka priznaje samo Turska, koja ima više od 30.000 vojnika na severu ostrva.

Kipar je postao članica EU 2004, ali samo međunarodno priznati južni deo uživa prednosti članstva.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.