UČENICI POLJOPRIVREDNE ŠKOLE I NA RASPUSTU GAJE ŽIVOTINJE

Izvor: Kurir, 05.Avg.2010, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UČENICI POLJOPRIVREDNE ŠKOLE I NA RASPUSTU GAJE ŽIVOTINJE

Učenici Srednje poljoprivredne škole u Prokuplju i tokom leta brinu o školskom imanju, na kojem gaje životinje i uzgajaju voće i povrće

PROKUPLJE - Dok se njihovi vršnjaci brčkaju po bazenima i na moru, učenici Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju raspust su posvetili kokoškama, pčelama, plastenicima i voću!

Podeljeni u grupe, budući domaćini zajedno sa svojim profesorima brinu o školskoj ekonomiji. Profesor Slobodan >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Krsmanović sa oduševljenjem priča o svojim đacima i ističe da ovu školu upisuju uglavnom deca koja žele da nastave tradiciju svojih roditelja i postanu dobri i obrazovani domaćini.

- To su vredni i poslušni mladi ljudi, a naš zadatak je da ih usmerimo da postanu i dobri domaćini. Nije tačno da poljoprivredne škole upisuju deca koja nisu uspela da upišu neku drugu - kaže profesor Krsmanović.

Nemanja Matić, učenik prve godine koga smo zajedno sa Nikolom Velimirovićem, Milenom Marković i i Jovanom Nastić zatekli na ekonomiji škole, najviše voli da brine o pčelama.

- Moja rodbina se uglavnom bavi pčelarstvom, pa verovatno zato i ja najviše volim predmet iz kojeg stičem znanje i pčelama i lekovitom bilju - kaže Nemanja.

Učenici pričaju da im nije teško da ustaju rano i obavljaju sve poslove na školskoj ekonomiji. Uz pomoć i sugestije svojih profesora, oni sami oru, seju, brinu o voćnjaku. Trenutno najviše posla imaju u plastenicima, gde uzgajaju povrće, ali i na farmi koka nosilja.

Dok nekoliko učenika bere paradajz, koji uglavnom prodaju vlasnicima lokalnih prodavnica, pomoćni nastavnik Vesna Komatina s ponosom priča o školskoj farmi koka nosilja.

- Prošlog meseca smo prodali 17.691 jaje. Trenutno na farmi imamo 720 koka, ali želimo da taj broj uvećamo. Učenici dolaze tri puta nedeljno da sakupljaju jaja. Tada kokama prinesu hranu i očiste farmu, a obezbedili smo automatsko napajanje vodom, tako da ne moraju da dolaze svaki dan - priča Komatina.

Srednju Poljoprivrednu školu „Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju pohađa 450 učenika, koji se obrazuju za poljoprivrednog, prehrambenog i veterinarskog tehničara i pekara. Osim dece iz opština Topličkog okruga, u ovu školu sve više dolaze i ona iz drugih opština na jugu Srbije.

Uče da voze traktor

Praktičnu nastavu za rad sa traktorom i drugim poljoprivrednim mašinama obavlja profesor Radoslav Zotović.

- Praktičnu nastavu, na kojoj se učenici obučavaju da rukuju poljoprivrednom mehanizacijom, obavljamo tokom školske godine, ali i za vreme raspusta, kada imamo vremena. Za obuku imamo sve

uslove, jer škola poseduje i poligon za obuku - kaže profesor Zotović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.