Prokuplje domaćin manifestacije posvećene sorti grožđa prokupac

Izvor: JužneVesti.com, 14.Nov.2019, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prokuplje domaćin manifestacije posvećene sorti grožđa "prokupac"

Stručna predavanja o poljoprivrednoj proizvodnji i zasadima vinograda, pravljenje, ali i degustacija vina, deo su manifestacije “Dani prokupca” koja se drugu godinu zaredom organizuje u Prokuplju. Manifestacija će biti otvorena u petak, 15. novembra u Galeriji “Boža Ilić” od 16 sati, a nakon stručnih predavanja, učesnici će moći da degustiraju vina raličitih izlagača iz Prokuplja i Topličkog kraja.

Organizatori manifestacije iz Udruženja „Volimo Jastrebac“ >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kažu da se radi o jedinstvenom skupu koji je posvećen čuvenoj autohtonoj sorti grožđa "prokupac“, te da se očekuje učešće velikog broja vinogradara i proizvođača vina iz Prokuplja i Toplice.

Želimo da na ovaj način promovišemo vinogradarstvo i najpoznatiju sortu grožđa "prokupac". Nekada je naš grad bio okružen vinogradima, a posebno nas raduje činjenica da se obnavlja broj zasada vinove loze. Ovo podneblje je pogodno za vinograde i treba to iskoristiti – ističu organizatori.

Kažu i da sve veći broj poljoprivrednika ponovo sadi vinograde, što pokazuje i podatak da je od 2010. godine zasađeno preko 180 hektara novih čokota vinove loze. Nekada je Toplički kraj bio poznat po vinogradima, a 60-ih godina pod ovom kulturom bilo je preko 5.000 hektara.

Inače, stariji vinogradari tvrde da su „vinogradi gospoda koja traži slugu“ jer treba mnogo posla i truda uložiti da bi vinograd dobro rodio i očuvao rod. Zato su ratari ovog kraja ranije krčili svoje vinograde i sadili neke druge kulture, koje je jednostavnije održati i gde se može lakše i brže zaraditi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.