Pobuna zbog javnih radova

Izvor: Press, 19.Maj.2010, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobuna zbog javnih radova

Od 34 projekta iz Prokuplja za javne radove odobrena samo dva. Udruženja i institucije čiji su projekti odbijeni na konkursu nezadovoljni jer smatraju da je za uspeh bila presudna politička pripadnost stranci G17 Plus
Rezultati konkursa za izvođenje javnih radova za 2010. godinu izneverili su očekivanja mnogih udruženja, nevladinih organizacija i organa lokalne samouprave. Predstavnici pojedinih udruženja i institucija juče su u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prokupačkoj opštini izrazili svoje nezadovoljstvo jer su Prokuplju za izvođenje javnih radova odobrena samo dva od 34 projekta na konkursu. Oni smatraju da je presudna za uspeh bila politička pripadnost stranci G17 Plus.
Odobreni su projekti Udruženja distrofičara koje je konkurisalo preko Zdravstvenog centra, vrednosti 4.900.000 i projekat samog Zdravstvenog centra Prokuplja od 1.982.000 dinara. Ova dva projekta obezbeđuju posao za 52 osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.
Udruženja boraca rata, čiji projekat nije prošao, najavljuju blokadu zgrade Nacionalne službe u Prokuplju, dok predsednik opštine Milan Arsović (DS) kaže da će podneti i krivičnu prijavu protiv Ivana Zečevića, direktora filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.
- Nisu prošli projekti za javne radove koji su od opšteg interesa za opštinu i lokalnu samoupravu, ali je zato prošao projekat sa nepotpunom dokumentacijom - kazao je Arsović, i objasnio da je jedan od uslova konkursa bio i potpis i saglasnost lokalne samouprave, a da toga nije bilo u dokumentaciji koju je priložio Zdravstveni centar. Arsović smatra da se radi o samovolji direktora prokupačke filijale i da stranka G17 koja ga je postavila na tu funkciju ne stoji iza ovakve odluke. Arsović ističe da je saradnja sa strankom G17 na lokalu nikad bolja i da koalicija DS, SPS, G17 odgovorno vodi lokalnu samoupravu, ali traži odgovornost za njihovog neposlušnog člana.
Ljubomir Jovanović iz Udruženja boraca smatra da je ipak iza svega u pitanju politika i da su projekti birani po stranačkoj pripadnosti. Borci će, ukoliko se ne promene odluke o javnim radovima, narednih dana blokirati zgradu Nacionalne službe, a protestu će se pridružiti i romska udruženja iz Prokuplja, čiji projekti takođe nisu prošli.

U opštinskom odboru G17 Plus, u kom su na snazi privremene mere i kojim trenutno rukovodi poverenik Vladan Živković, kažu da nema mesta politizaciji celog slučaja, a to potkrepljuju činjenicom da ni projekti pojedinih direktora javnih ustanova iz te stranke nisu prošli na konkursu.
Suma za izvođenje javnih radova u čitavoj Srbiji ove godine upola je manja u odnosu na prošlu i iznosi oko 700 miliona dinara. U Topličkom okrugu prošla su po dva projekta za javne radove u opštinama Prokuplje, Kuršumlija i Blace. Četiri projekta odobrena su opštini Žitorađe. U tih deset projekata biće uposleno ukupno 189 osoba. Javni radovi koje finansira republika traju šest meseci. U Prokuplju su dosad uglavnom služili za namirivanje međustranačkih odnosa, odnosno da se uposle pojedinih članova stranaka na vlasti u lokalu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.