Petrović: Nemamo naftu, imamo hranu

Izvor: B92, 09.Jul.2011, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Nemamo naftu, imamo hranu

Prokuplje -- Ministar poljoprivrede Dušan Patrović izjavio je da će Vlada Srbije pomoći svakom poljoprivredniku koji ima dobar plan za posao.

Vlada će, kako je dodao, do kraja godine poljoprivredu kreditirati sa 10 miliona evra.

"Imamo najjeftinije kredite u Evropi za poljoprivrednike i do kraja ove godine spremni smo da poljoprivredu kreditiramo sa 10 miliona evra dok smo za sledeću godinu planairali 100 milliona evra", rekao je Petrović pošto je otvorio Toplički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sabor višnjara u Velikoj Plani kod Prokuplja.

On je naglasio da se radi o izuzetno povoljnim kreditima za sve oblasti pojoprivredne proizvodnje sa rokom otplate od sedam godina i grejs periodom od tri godine.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja je dočekana na svetkovini u Velikoj Plani burnim aplauzom, rekla je da se, kao "toplička snaja", već oseća kao domaćin sabora i poželela žiteljima tog kraja da "imaju djaka kao višanja". Đukić Dejanović je najavila da će se sutra na saboru birati najlepša devojka te manifestacije, najbolji proizvodjači vina, rakije i proizvođači višanja.

Petrović je rekao da je poljoprivreda najbolji način da se poveća bruto domaći proizvod a da 2011. godine treba da bude godina ostvarenja planova u poljoprivredi.

"Imamo snage da to uradimo, cena hrane je porasla u svetu za 38 odsto u proteklih godinu dana i mi imamo veliku priliku", ukazao je ministar poljoprivrede i dodao da "kao što oni koji imaju naftu, mogu bolje da organizuju svoje živote, i mi kao zemlja treba da iskoristimo šansu u poljoprivredi".

"Mogli bismo hranom da snabdevamo Evropu i u tom smislu Vlada ima i nacionalnu obavezu da kroz izvoz napravi jedan dobar sistem kako bi poljoprivrednicima omogućili da bolje žive", naglasio je on.

On je ukazao i da će Vlada Srbije raditi i na tome da se u poljoprivredi plasira znanje, navodeći da ima 2.000 nezaposlenih agronoma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.