Od pekare s vodenicom do izvoza bureka u Ameriku

Izvor: JužneVesti.com, 17.Dec.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od pekare s vodenicom do izvoza bureka u Ameriku

Pekari, koji su u Gornjoj Trnavi kod Prokuplja još ratne 1942. godine otvorili radnju i brašno mleli vodenicom, verovatno bi bili ponosni na četvrtu generaciju svojih naslednika koja je proizvodnju unapredila toliko da se njihov burek od septembra jede i u Americi.

Porodična pekara porodice Jevtović prva je iz Srbije koja je u septembru, posle godinu dana prikupljanja mnogobrojnih sertifikata, čekala na veterinarski izvozni broj za plasman prehrambenih mešovitih proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u Ameriku.

Kako priča vlasnica pekare "Hera" Vesna Jevtović, iako je već nekoliko godina bilo dovoljno kapaciteta da se izvoz u Švedsku, Švajcarsku i Rusiju proširi i na Ameriku, problem je bio obezbediti potrebne papire u situaciji kada ne postoji institucija koja će vas o njima informisati.

Potreban vam je specijalan FDA broj, sertifikat, usaglašena ambalaža sa američkom... Potrebno je vreme za sve to, ali prethodno i znanje šta vam sve treba. Dobijali smo odgovore da nešto ne može, a posle sami utvrdili da ipak može - priča vlasnica pekare.

Na kraju je pomoć za obezbeđivanje neophodnih sertifikata stigla iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Ambasade SAD čiji su predstavnici posetili ovu pekaru.

Na američkom tržištu bi se, smatra ona, dobro prodavao i burek sa mesom, ali izvoz proizvoda sa mesom, zbog potrebnih papira, još nije moguć.

Burek sa mesom se i u Evropi više traži od onog sa sirom i spanaćem, a za rusko tržište su u planu slatke varijante - sa jabukom i višnjom.

Samo tokom ove godine, iz nekad male, a danas jedne od najmodernijih prokupačkih pekara, izvezeno je oko stotinu tona smrznutog bureka.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.