Izvor: JužneVesti.com, 17.Dec.2015, 17:22 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Od pekare s vodenicom do izvoza bureka u Ameriku
Pekari, koji su u Gornjoj Trnavi kod Prokuplja još ratne 1942. godine otvorili radnju i brašno mleli vodenicom, verovatno bi bili ponosni na četvrtu generaciju svojih naslednika koja je proizvodnju unapredila toliko da se njihov burek od septembra jede i u Americi.
Porodična pekara porodice Jevtović prva je iz Srbije koja je u septembru, posle godinu dana prikupljanja mnogobrojnih sertifikata, čekala na veterinarski izvozni broj za plasman prehrambenih mešovitih proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u Ameriku.
Kako priča vlasnica pekare "Hera" Vesna Jevtović, iako je već nekoliko godina bilo dovoljno kapaciteta da se izvoz u Švedsku, Švajcarsku i Rusiju proširi i na Ameriku, problem je bio obezbediti potrebne papire u situaciji kada ne postoji institucija koja će vas o njima informisati.
Potreban vam je specijalan FDA broj, sertifikat, usaglašena ambalaža sa američkom... Potrebno je vreme za sve to, ali prethodno i znanje šta vam sve treba. Dobijali smo odgovore da nešto ne može, a posle sami utvrdili da ipak može - priča vlasnica pekare.
Na kraju je pomoć za obezbeđivanje neophodnih sertifikata stigla iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Ambasade SAD čiji su predstavnici posetili ovu pekaru.
Na američkom tržištu bi se, smatra ona, dobro prodavao i burek sa mesom, ali izvoz proizvoda sa mesom, zbog potrebnih papira, još nije moguć.
Burek sa mesom se i u Evropi više traži od onog sa sirom i spanaćem, a za rusko tržište su u planu slatke varijante - sa jabukom i višnjom.
Samo tokom ove godine, iz nekad male, a danas jedne od najmodernijih prokupačkih pekara, izvezeno je oko stotinu tona smrznutog bureka.