Neizvesno renoviranje škole

Izvor: B92, 30.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesno renoviranje škole

Ministar prosvete (Fonet)

Beograd -- Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da nije siguran kada će škola u Maloj Plani, gde roditelji i dalje protestuju zbog ruinirane zgrade, biti renovirana.

Obradović je objasnio da je opštini Prokuplje novac obećala bivša vlast i da će se tek kada se utvrdi budžet za 2008/2009. godinu znati sa koliko novca prosveta raspolaže, kao i šta su prioriteti. On kaže da sada Ministarstvo nije u mogućnosti bilo šta da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uradi, dok roditelji kažu da decu neće slati u školu jer nisu bezbedna.

"To su obećanja iz prethodnog perioda, mi nismo ništa obećavali. Mi ne znamo sa koliko novca raspolažemo. Mi smo se suočili sa situacijom da su davana obećanja a da nisu davane pare”, rekao je Obradović.

On, međutim, dodaje da bi trebalo pomoći đacima i roditeljima koji protestuju već treći dan zbog veoma lošeg stanja zgrade škole u koju idu deca, ali da Ministarstvo trenutno nije u mogućnosti da tako nešto uradi.

"Mi smo u sitaciji da tek od sledeće godine utvrdimo prioritete, to je rezultat nemogućnosti lokalne samouprave da samostalno održavaju školske objekte, a to je deo njihovih nadležnosti, i situacije da ima dosta objekata koji su prilično stari”, rekao je Obradović.

Deca ne idu u školu

Istovremeno, učenici OŠ "Svetislav Marković Nenad" u Maloj Plani, kod Prokuplja, i njihovi roditelji ponovo su, nakratko, blokirali magistralni put Prokuplje-Priština zahtevajući da se nastavi izgradnja nove škole.

Učenici već treći dan ne pohađaju nastavu zbog toga što je stara zgrada škole ruinirana i nije bezbedna. Roditelji do daljeg svoju decu neće puštati u školu jer, kako kažu, bezbednija su na ulici nego u učionicama.

Sa transparentima "Ne damo da naša deca budu deca drugog reda", "Gospode bože, sačuvaj nas od zemljotresa" i "Ja neću žirafu, hoću školu", oko 200 učenika i njihovi roditelji po drugi put ove nedelje blokirali su put kod sela Mala Plana.

Roditelji zahtevaju izgradnju nove škole:

"Istrajaćemo dok ministar prosvete ne dođe lično. Ne samo da obeća, nego da preduzme konkretne korake i da reši ovu bruku i sramotu prokupačkog okruga."

"Neka obezbede autobuse da naša deca putuju u školu koju oni odrede, da mogu na miru da održe nastavu, da mi ne strepimo ujutru kad ga ispratimo u školu da li će naše dete živo i zdravo da se vrati iz te škole."


Oko 300 učenika već pet godina pohađa nastavu u staroj zgradi škole sa ispucalim zidovima, plafonima koji prokišnjavaju i trulim podovima.

Škola nema ni sanitarni čvor, tako da deca koriste nehigijenske poljske toalete, rizikujući i da padnu u otkriveni šaht ili da se na njih sruče trula vrata.

"Kada sam isla u wc, tada je moja drugarica zatvorila vrata i ona su odjednom pala, ja sam bila ispod njih i zamalo da me udare u glavu".

"Vodu ne smemo da pijemo jer ima zaraze."

"Po neki put kad nam je hladno, pokušamo da zatvorimo prozore, ali ne možemo."


Sve je počelo 2002, kada je srušeno jedno krilo školske zgrade i počela je izgradnja nove škole. Kako je građevinsko preduzeće ubrzo propalo, radovi su zaustavljeni, a ostali su samo temelji i kran težak više tona.

Prema rečima predsednika opštine Prokuplje Vasilija Koprivice, Ministarstvo prosvete je u ovoj godini izdvojilo 35 miliona dinara za izgradnju škole u Maloj Plani i proširenje kapaciteta Doma učenika u Prokuplju. Međutim, do sada ništa od toga nije urađeno.

"Imali smo jedan odgovor, koji je mene baš iznenadio, iz Ministarstva prosvete da je, po njihovom mišljenju, prioritet Dom učenika, a ne škola u Maloj Plani", kaže Vasilije Koprivica.

Koprivica dodaje da će opština finansirati prevoz učenika u drugu školu, koju bi trebalo da odredi prosvetna inspekcija, i da se nada da će u međuvremenu Ministarstvo prosvete naći novac za izgradnju nove škole.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.