Komunalno preduzeće u Prokuplju podeljeno na 3 firme, a jednoj već najavljuju gašenje

Izvor: JužneVesti.com, 14.Jun.2022, 12:51

Komunalno preduzeće u Prokuplju podeljeno na 3 firme, a jednoj već najavljuju gašenje

Podelom Javnog komunalnog preduzeća Hammeum u Prokuplju nastale su 3 firme od kojih su dve ostale budžetske - JKP Hammeum i Gradski vodovod, dok su izdvojene delatnosti poput pijace, čistoće, gradskog zelenila i naplata parkiranja izdate koncesionaru na 15 godina, beogradskoj firmi “Demetra RB”.

Iako je bilo reči da veliki broj zaposlenih u ovom preduzeću opterećuje budžet i funkcionisanje Grada, najnovijom podelom od oko 300 radnika, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i one na određeno, u dva javna preduzeća je ostalo nih 267, dok je privatni koncesionar u obavezi da preuzme oko 30 radnika.

Odbornici prokupačke Skupštine ranije su doneli odluku da se promeni status JKP Hammeum i da se deo firme izda koncesionaru.

Grad će deo svoje nepokretnosti u tom periodu preneti beogradskoj firmi, koja će biti držalac.

Da bi ispunili sve zakonske uslove prema koncesionaru i kako bi nesmetano obavljao svoj posao, ovakva odluka je neophodna. Odlučili smo se za pokretanje javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije, kako bi pojedine radne jedinice izdvojili iz JKP Hammeuma, a samim tim i smanjili broj radnika na teret budžeta Grada - rekao je Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja.

Za konkursnu dokumentaciju za koncesiju interesovale su se dve firme "Demetra RB" i "Properta" iz Novog Sada, ali je u roku za prijem ponuda stigla samo ponuda "Demetre" koja je i dobila posao u Prokuplju.

Inače, ugovorom je predviđeno da koncesionar za svoje usluge prema Gradu dobija godišnje 55 miliona, dok je mesečna naknada koncesionara 505.000 dinara, što je na godišnjem nivou oko 6 miliona dinara.

Što se tiče novoformiranih budžetskih firmi u JKP Gradski vodovod će ostati 159 radnika, dok će 108 radnika raditi u JKP Hammeum.

I dok su radnici Vodovoda mirni što se tiče opstanka firme, sudbina Hammeuma i stotinak zaposlenih je još neizvesna, jer do kraja godine gradonačelnik ne isključuje mogućnost likvidacije tog preduzeća, ukoliko radnici ne rade i zarade platu.

Mi već imamo nekoliko projekata koje ćemo dati radnicima Hammeuma da rade i zarade platu. Ako oni to mogu, ostaće i to će funkcionisati, ali ako neće da rade i ne zadovoljavaju uslove, moraćemo da likvidiramo to preduzeće do kraja godine. Od njih sve zavisi - rekao je Aranđelović.

On je objasnio da će novi Gradski vodovod obavljati vodovodne i komunalne poslove i održavati groblje.

Kako saznajemo, deo radnika je pristao na otpremninu koja se kreće oko 800.000 do 900.000 dinara, a lokalna vlast će, kako bi osigurala likvidnost i poslovanje podići kratkoročni kredit od 75 miliona dinara koji će morati da vrati do kraja godine.

Na sednici Skupštine izabrani su i budući direktori novoformiranih preduzeća JKP Hammeum i Gradski vodovod, čiji će mandat u v. d. statusu početi danom upisa preduzeća u APR-u.

Gradskim vodovodom će upravljati dosadašnji direktor JKP Hammeuma Saša Stošić koji je na istoj sednici smenjen, a odmah zatim i postavljen za prvog čoveka novog preduzeća, dok će v.d. direktor Hammeuma biti Ljubisav Rakić koji je i bio zaposlen u tom preduzeću.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.