„Ako hoćeš na operaciju, nađi krv...“

Izvor: Glas javnosti, 23.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ako hoćeš na operaciju, nađi krv...“

KURŠUMLIJA - Da bi mogli da joj operišu slomljeni kuk, lekari na odeljenju za ortopediju Zdravstvenog centra „Toplica“ u Prokuplju rekli su Koviljki Petković (67) iz Kuršumlijske banje da mora sama da obezbedi dve boce krvi, jer je njena krvna grupa, A negativna, retka, i da je u bolnici nemaju. Da bi pomogao majci, njen sin Dragoslav dao je oglas na lokalnom radiju i zamolio sugrađane koji imaju ovu retku krvnu grupu za pomoć.

Penzionerka iz Kuršumlijske banje Koviljka >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Petković slomila je u novembru prošle godine skočni zglob. Ta povreda je sanirana, ali je ona od tada slabo pokretna.

- Lekar je majci rekao da ne sme da se oslanja na povređenu nogu i ona se toga striktno pridržavala. Na nesreću, pre nedelju dana, pokušavajući da ustane iz kreveta, moja majka je nezgodno pala i polomila kuk. Hitna pomoć je brzo došla i prebacila majku do bolnice u Prokuplju, gde su lekari konstatovali da joj je polomljen kuk - objašnjava Dragoslav.

Posle detaljnih pregleda, konstatovano je da je potrebno operacijom ugraditi veštački kuk, ali tu je nastao problem kome se porodica Petković nije nadala.

- U bolnici su mi objasnili da će oni uraditi operaciju, ali da nemaju krv koja je neophodna prilikom zahvata, jer moja majka ima retku krvnu grupu, A negativnu. Zvali su i Zavod za transfuziju iz Niša, ali ni oni nemaju rezervu te krvne grupe - kaže Dragoslav i objašnjava da je analizama utvrđeno da niko u porodici nema tu krvnu grupu, pa je odlučio da da oglas na lokalnim radiju kako bi obezbedio krv za operaciju.

- Moja majka je već u ozbiljnim godinama. Imala je za šest meseci dva preloma. Lekari kažu da moraju da ugrade veštački kuk, što je ozbiljan operativni zahtev. Na kraju me još obaveštavaju da nemaju krv i da moram sam da obezbedim dve boce. U tim trenucima sam razmišljao šta još može da nas snađe - priča Dragoslav, uz opasku da su svi lekari sa kojima je razgovarao bili veoma korektni i čine za njegovu majku sve što je u njihovoj moći.

Na sreću, javile su se dve žene koje imaju A negativnu krvnu grupu i one su sa Dragoslavom otputovale u Prokuplje kako bi dale krv za operaciju njegove majke. Međutim, pošto je naknadnim analizama utvrđeno da Koviljka ima nekih problema sa plućima, lekari su odlučili da su potrebne naknadne analize koje se rade u Nišu, a čiji rezultati se duže čekaju.

- Lekari su mi rekli da davaoci krvi sačekaju, pa kad se sve analize završe i moja majka bude spremna za operaciju, da tada daju krv, jer ne mogu da je čuvaju duži period. Ja sam to prihvatio i sad čekamo te analize iz Niša - priča Dragoslav, uz nadu da je problemima došao kraj i da će se sve dobro završiti.

Ipak, kako smo nezvanično saznali, u Zavodu za transfuziju krvi u Nišu ima dovoljno krvi svih krvnih grupa, i kada Koviljka Petković bude spremna za operaciju, oni će obezbediti krv.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.