Moderno samoupravljanje? I to postoji u Srbiji

Izvor: Mondo, 13.Apr.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moderno samoupravljanje? I to postoji u Srbiji

Švedska softverska kompanija Sivus (Seavus), koja ima ogranak u Srbiji, dopušta svojim zaposlenima da sami donose odluke. Na delu je moderni samoupravljački sistem.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  Sivus je IT kompanija (www.seavus.com) koja pruža podršku i usluge industrijama poput telekomunikacija, bankarstva i finansija, medicine, proizvođačke industrije i gejminga, kao i mnogim drugim kojima je potrebno kastomizovano poslovno rešenje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Sa sedištem u Švedskoj, ova kompanija danas posluje u šest zemalja, uključujući i američko tržište. U Srbiji posluje već 10 godina, sa više od 100 ljudi u centrima u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Pored osobina koje su sada postale već sastavni deo softverske industrije, ovu kompaniju prati specifičnost koja je razlikuje od ostalih sredina za rad. Naime, nju u Srbiji vode njeni zaposleni.

Extreme leadership (esktremno rukovođenje) je koncept koji podrazumeva da zaposleni imaju centralnu ulogu i smatraju se najvrednijim resursom. Ovaj švedski standard i u Srbiji neguje različitost, znanje, ambiciju i izazove i prema tom profilu gradi svoj tim.

Ovaj model bismo mogli da podvedemo pod moderno samoupravljanje, ali ne po iskustvu društvenog uređenja u bivšoj zajedničkoj državi Jugoslaviji, već je zaista reč o SAMOUPRAVLJANJU.

Iza ovog naziva (extreme leadership), zapravo, nalazi se princip samostalnog rukovođenja dnevnim obavezama u kancelariji, model koji nosi i te kako moderan i demokratičan koncept.

Model predviđa da zaposleni sami biraju svoje predstavnike (delegate) koji sa njima, i za njih, upravljaju resursima. Firma svakoga meseca izdvaja sredstva o čijoj upotrebi odlučuju direktno sami zaposleni. Šta će se nabaviti od rekvizita i opreme, gde će se novac investirati, gde će se ići na team building izlete i studijska putovanja - sve zavisi od dogovora zaposlenih i njihovih predstavnika, koji sa direktorkom kancelarije u Srbiji imaju kontakt jednom nedeljno, kako bi se ove i druge tekuće teme diskutovale. U samom poslu, kvalitetu i dinamici rada, programeri odgovaraju direktno međunarodnim menadžerima projekata, stacioniranim u drugim zemljama.

Upravo zato, na pitanje ko bi tu onda kome bio šef, direktorka Seavusa u Srbiji kaže da se u ovoj kompaniji ne koristi termin šef već da svi dele odgovornost za funkcionisanje firme.

"Zajednička je odgovornost da sistem funcioniše tako da svaki dan dolazimo ispunjeni na posao i taj timski rad je zapravo prava definicija naše kancelarije", tvrdi Milica Stojanović i dodaje da je rotacija delegata na svakih mesec dana, a tranzicija brza i laka, čime svako ima mogućnost da bude deo ovog koncepta.

To potvrđuje i Nenad Pitra, Senior Testing Engineer iz beogradske kancelarije, jedan od tri aktuelna delegata, koji nam govori o tome koliko ovakav model rada pomaže zaposlenima da se upoznaju sa situacijama i ulogama sa kojima se uglavnom nisu susretali u dosadašnjim karijerama.

"Sve odluke donete na ovaj način imaju timski prefiks i, što je još bitnije, svi smo svesni da će se svačijoj potrebi, predlogu ili eventualnom problemu posvetiti pažnja i potražiti način da se reši, i na taj način stvaramo bolji osećaj jedni za druge i pripadnost kolektivu", kaže on.

Kolektiv je zadovoljan činjenicom da im ovakav model poslovanja daje slobodu da budu kreativni i motivirani.

"Imamo jako lep prostor u kojem možemo da se inspirišemo i opustimo, da igramo društvene igre, Xbox, stoni fudbal, pikado ili se relaksiramo u stolici za masažu, koju uzgred smatramo jednom od boljih zajedničkih odluka", pohvalila se Marija Ćosić, developer iz Seavus centra u Nišu, jedna od predstavnika ženskog dela ovog kolektiva.

Foto: Promo/Seavus

Pitali smo i da li se ženski glas čuje u sredinama koje su tipično vezane za muški posao, kao što je to uobičajeno uverenje za IT industriju.

Odgovor Milice, uz osmeh, je: "Mi možda nismo zastupljene u tolikom broju u ovom sektoru, ali smo zato prilično 'glasne'. Naša se reč čuje podjednako kao i reč naših muških kolega. Čak možda i glasnije".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.