Zajednički protiv nepogoda

Izvor: RTS, 24.Feb.2012, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednički protiv nepogoda

Premijeri država u regionu dogovorili se u Banja Luci o saradnji u sprečavanju mogućih posledica elementarnih nepogoda. Mirko Cvetković rekao da skup šalje pozitivnu poruku sa ovih prostora.

U Banjaluci su premijeri iz regiona razgovarali o saradnji u oblasti upravljanja vanrednim situacijama.

Usvojeno je šest zaključaka, kojima se podržavaju nadležna ministarstva, institucije i elektroprivrede da koordinirano rade na prevenciji eventualnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poplava. Podržano je održavanje zajedničkih sastanaka i jačanje regionalne saradnje.

Na inicijativu predsednika Vlade Republike Srpske Aleksandra Džombića, na sastanku su bili premijeri Srbije, Crne Gore, izaslanik predsednika hrvatske vlade, premijer Federacije i predsedavajući Saveta ministara BiH.

Iako je zaključeno da nakon snežnih padavina koje su paralisale čitav region sada nema opasnosti od poplava, jer su vodostaji niski, prvi ljudi izvršne vlasti u regionu smatraju da treba reagovati kako bi ubuduće ublažili posledice elementarnih nepogoda.

Dogovoreno je da ove godine bude održana ministarska konferencija, na kojoj će biti potpisani protokoli o saradnji u uslovima elementarnih nepogoda.

"Učesnici sastanka su saglasni da je potrebno odmah imenovati predstavnike koji će koordinirati sve aktivnosti i o tome odmah obaveštavati vladu", pročitao je jedan od zaključaka Aleksandar Džombić, predsednik Vlade RS.

Za premijera Srbije Mirka Cvetkovića zaključci afirmišu potrebu da se zajednički radi što je, kaže, pozitivna politička poruka sa ovih prostora.

"Da se sarađuje, da se iskazuje solidarnost jednih prema drugima, i to jeste jedna pozitivna politička poruka" rekao je Mirko Cvetković.

"Ovo je još jedan dokaz da su susedi prioritet i samim svojim prisustvom smo pokazali da te dobre susedske odnose negujemo i dalje ", reči su Vjekoslava Bevande, predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Razgovarano je i o saradnji u drugim oblastima, prednost kažu treba dati infrastrukturnim projektima od zajedničkog značaja i privrednim aktivnostima, posebno kada je reč o nastupu na evropskim tržištima.

"Ovo je dobra prilika da se otvori još jedan čitav niz pitanja, koja mogu imati razvojni karakter, što može biti pitanje posebnih okupljanja", smatra Igor Lukšić, predsednik Vlade Crne Gore.

"Verujem da uz one obaveze koje ćemo imati u EU, jednako ćemo biti dobar sused i pomagati jedni drugima", reči su Ranka Ostojića, ministra unutrašnjih poslova Hrvatske.

Ulazak Hrvatske u EU uspeh je čitavog regiona, Srbija bi uskoro trebala dobiti status kandidata. Na putu ka EU dobro napreduje i Crna Gora. Zato se u BiH nadaju da će uskoro podneti aplikaciju za dobijanje statusa kandidata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.