ZAŠTITA OD POPLAVA Britanci finansiraju gradnju nasipa na Turiji

Izvor: Blic, 14.Maj.2015, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAŠTITA OD POPLAVA Britanci finansiraju gradnju nasipa na Turiji

Gradski menadžer Goran Vesić i ambasador Velike Britanije Denis Kif obišli su radove na prvom od 24 nasipa kolubarskog sliva, koju finansira Vlada Velike Britanije i na taj način obeležili početak projekta prevencije od poplava

Gradilište na Turiji kod Stepojevca obišli su i direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević i predsednik opštine Lazarevac Dragan Alimpić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Goran Vesić je u ime Grada zahvalio Vladi Velike Britanije i ambasadoru Denisu Kifu koji su novčanom pomoći omogućili da počne uređivanje sliva reke Turije.

- Tačno pre godinu dana ovde u selu Junkovac bio sam ceo dan zajedno sa potpredsednikom opštine Lazarevac i mnogim drugim ljudima, jer je upravo voda iz ovog sliva potpila to selo. Čitav dan smo pomagali žandarmeriji, vojsci i ljudima koji su bili na krovovima kuća. Zato je bilo neophodno da se počne sa obnovom ovih nasipa sa 28 oštećenja. Zahvaljujući donaciji Vlade Velike Britanije, obnovićemo 70 odsto oštećenja, a ostatak iz sredstava Vlade Srbije i Grada - rekao je gradski menadžer.

Vesić je dodao i da na području Beograda postoji oko 200 bujičnih slivova reka i predstavljaju najveću prirodnu nepogodu u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija.

Velike reke poput Dunava i Save u odnosu na ove male rečice i potoke predstavljaju mirne vode, kaže Vesić, jer su one u stanju da u roku od nekoliko sati postanu bujične koje potapaju čitava sela.

USKORO PLANOVI ZA SLIVOVE KOLUBARE I TOPČIDERKE

- Grad je učinio mnogo da se ovaj problem sistemski reši. Za mesec dana počinje izrada plana detaljne regulacije za čitav sliv reke Topčiderke, a nakon toga zajedno sa Markom Blagojevićem radićemo na pripremi plana detaljne regulacije za čitav tok reke Kolubare, a potom i za druge reke. To nam omogućava da uradimo projekte bez kojih inače ne možemo da uložimo novac niti da obezbedimo novac od donatora. Ovo je posao koji se nije radio više decenija i zato smo došli u situaciju da za mnoge od ovih nasipa nisu postojali planovi za koje smo mogli da dobijemo novac. Za obnovu ovih nasipa u Lazarevcu brzo su u rađeni projekti za šta smo zahvalni JP „Beograd-vode” koje je radilo i nasipe u Obrenovcu, gde je taj posao završen gotovo 95 odsto. Sledeće nedelje ćemo obići i završene nasipe na Kolubari - rekao je Goran Vesić zahvalivši se i EU koja je najveći donator kada su u pitanju nesreće koje su Srbiju zadesile poslednjih godina.

Vesić je najavio da će do kraja maja početi potpisivanje ugovora sa građanima o uvođenju vodovoda za Vrbovno i Stepojevac, a da bi radovi mogli da počnu u narednih mesec dana, kada se obavi potrebna javna nabavka.

- Grad je uložio velike napore da reši taj problem u dogovoru sa opštinom Lazarevac. Tokom septembra ili oktobra moguće je da počne i gradnja lazarevačkog porodilišta za koji je Grad uradio projekat i nakon usvajanja rebalanska budžeta se može očekivati da 2016. objekat bude završen - rekao je Vesić.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif je istakao da je vrednost ovog projekta 1,3 miliona evra i da je predviđeno da pomoć bude isplaćivana do novembra ove godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.