Vučić, poplave, dron i Putin

Izvor: Danas, 29.Dec.2014, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić, poplave, dron i Putin

Beograd - Poplave, lansiranje drona na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija, dolazak Vladimira Putina i poseta albanskog premijera Edija Rame Beogradu izazvali su najviše pažnje svetskih medija u odlazećoj godini, kada je reč o zbivanjima u Srbiji.

Takođe, predstavnici „sedme sile“ u inostranstvu bavili su likom i minulim delima premijera Aleksandra Vučića, naročito nakon ubedljive pobede Srpske napredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << stranke na prevremenim parlamentarnim izborima u martu.

U političkim profilima lidera SNS koji su se pojavili kada je postalo očigledno da će preuzeti kormilo Vlade, mediji na Zapadu uglavnom su isticali da je reč o najpopularnijem političaru u Srbiji, sa imidžom „neumornog lidera“ koji „ume da rešava probleme“. Opšte mesto u takvim opisima odnosilo se na uzlaznu putanju u karijeri koju je Vučić munjevito prešao nakon što je na izborima u maju 2012. postao prvi potpredsednik Vlade. Između ostalog, strane agencije podsećale su na politički preobražaj koji je taj političar doživeo - od nacionaliste do predanog proevropljanina, a bilo je reči i o obećanjima da će njegov kabinet reformisati Srbiju u modernu evropsku državu.

Strani mediji opsežno su izveštavali o katastrofalnim poplavama koje su u maju pogodile Srbiju i BiH. Ilustracije radi, na sajtu američke TV mreže Si-En-En kao prva vest iz sveta nekoliko dana nalazio se izveštaj o toj nepogodi, uz prateće fotografije i video-snimke iz poplavljenog Obrenovca i drugih ugroženih područja.

Početak jeseni obeležila je vest da je u Beogradu održana Parada ponosa uz velike mere bezbednosti. U tom kontekstu, neretko je naglašavano da je takva manifestacija predstavljala test posvećenosti Srbije u zaštiti ljudskih prava, što je posebno važno na putu približavanja Srbije EU. Na primer, agencija Franc pres navela je da su na ulicama srpske prestonice bile raspoređene hiljade pripadnika žandarmerije i policije, uz zaključak da je Beograd ličio na grad „pod opsadom“.

Incident na fudbalskom meču Srbija-Albanija uglavnom je opisivan kao skandal sa jasnim političkim konotacijama. Tako je belgijski list Soar izvestio da je dron koji je poletao iznad stadiona s okačenom zastavom mape „Velike Albanije“ izazvao „eksploziju gneva srpskih navijača na stadionu, među kojima je bio i srpski predsednik Tomislav Nikolić“.

Dolazak ruskog predsednika u Srbiju i njegovo prisustvo vojnoj paradi, koja je održana u oktobru povodom sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, uglavnom su opisivani uz konstatacije da je Srbija, „glavni saveznik Moskve na Balkanu“, priredila „herojski doček“ Putinu, uz klicanje hiljada ljudi. Britanska agencija Rojters javila je da je Srbija „u procepu između evropskih ambicija i veza s Rusijom“ dočekala Putina „sa trupama, tenkovima i borbenim avionima u trenutku kada Zapad navodi da ruska vojska ratuje u Ukrajini“.

Posetu albanskog premijera Beogradu, prvu nakon 68 godina, pratili su komentari da se pretvorila u diplomatsku svađu oko statusa Kosova. Britanski Bi-Bi-Si je isticao da je cilj istorijske posete posete bio da se ostave po strani nesuglasice posle incidenta na utakmici Srbija-Albanija, ali da su se strasti uzburkale kada je Edi Rama izjavio da je nezavisnost Kosova „neumitna“ i da „mora biti poštovana“, što je Aleksandar Vučić nazvao „provokacijom“.

Poruke srpskog premijera

Aleksandar Vučić je tokom 2014. u više navrata davao izjave i intervjue za inostrane medije. U avgustu za američku mrežu Si-En-En rekao je da je Srbija faktor stabilnosti i da će to i ostati, „što je odlična vest za ceo svet“, dok je u decembru za istu medijsku kuću kazao da „tajkuni više ne vode Srbiju“. Naveo je i da će najverovatnije izgubiti sledeće izbore.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.