Voda se povlači iz Kragujevca, vanredna situacija na snazi

Izvor: Prva.rs, 27.Maj.2014, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda se povlači iz Kragujevca, vanredna situacija na snazi

"Zakonodavac kaže da, ukoliko su ugroženi ljudski životi i ako su materijalna dobra ugrožena, praktično nam daje za pravo da uvodimo vanrednu situaciju", odgovorio je zamenik komandanta Štaba Zoran jovanović na pitanje novinara zašto je vanredna situacija uvedena, kada su u većini poplavljeni podrumi. Naglašavajući da je najveći broj iseljenih iz svojih kuća smešten u hali Šumadija sajma, gde su medicinski pregledena i zbrinuti, Jovanović je rekao da ne postoji potreba da se odlaže školska nastava. Prema njegovim rečima, dvočasovno nevreme je najveću štetu pričinilo infrastrukturi i velikom broju stambenih objekata. "Poplavljen je veliki broj objekata, kao što su podrumske prostorije Kliničkog centra, Hitne pomoći, škola, dečjih obdaništa, privrednih objekata i privatne kuće", rekao je Jovanović. On je naveo da je najveći problem napravio Bresnički potok, kao i bujične vode koje su na saobraćajnice izbacile kamen i rizlu i dodao da nadležna preduzeća čiste saobraćajnice.
Ekipa agencije „Tanjug“ posetila je pojedine žitelje u ulici Viktora Bubnja i Luja Adamiča, čiji su sutereni i podrumi potopljeni i hotel "President" gde su zaposleni iz restorana i kuhinje uklanjali vodu. Miomir Stojanović i Miroljub Petrović, vlasnici kuća u Luja Adamiča, koja je tik uz Bresnički potok, kažu da su im sutereni i prizemlja kuća popavljeni od vode koja je dolazila sa ulice, ne od potoka. Stojanović je kaže da je voda bila i metar visine, a Petrović da je bio na putu ka kući u nevremenu, i da mu je u jednom trenutku voda na ulici bila do pojasa. Nije stigao da spasi nameštaj, ali je spasio psa koji je cvilio. Nevreme je poplavilo i zakupljene proizvodne pogone firme "Vaker Nojson", podrumske prostorije hotela "Ženeva", restoran i kuhinju hotela "President".  U dvočasovnom nevremenu, praćenom jakom kišom i udarima vetra i do 60 kilometara na sat, koje je juče zahvatio Kragujevac, pala su 53 litra kiše po metru kvadratnom. Mnogobrojne ulice su zbog bujične vode bile poplavljene i neprohodne, ali kasnije se sa većine voda povukla.
Svi građani čije su kuće ugrožene mogu da se jave jave Situacionom centru na brojeve telefona 0800/112-113 i 505-800.
Izvor: tanjug
Pročitajte i ovo: prva

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.