Venecija pod vodom: Zakazao sistem odbrane od poplava VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 08.Dec.2020, 22:48

Venecija pod vodom: Zakazao sistem odbrane od poplava VIDEO/FOTO

Veneciju su pogodile poplave nakon što je sistem protivpoplavnih barijera zakazao.

Najpoznatije gradske znamenitosti, uključujući i Trg sv. Marka, našle su se pod vodom.

Gradonačelnik Luiđi Brugnaro je na Tviteru napisao da se Venecija priprema za porast nivoa vode od 145 cm i da je glavni gradski trg već poplavljen. Takođe, kazao je da sistem obrane protiv poplava, poznat kao MOSE nije u funkciji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
MOSE, čije je stavljanje u funkciju bilo dugo odgađano, prvi put je upotrebljen u oktobru i uspešno je obranio Veneciju od visoke plime i donelo olakšanje gradu u laguni koji godinama trpi poplave.

Od nedjelje je dvaput obranio grad od visoke plime.

Mreža od 78 jarko žutih barijera koje čuvaju ulaz u ranjivu venecijansku lagunu inače se počinje podizati s morskog dna više od tri sata pre nego što plima dosegne svoj maksimum. Za sada se ne zna zašto je sistem zakazao.

Zbog očekivanog velikog porasta nivoa vode od 135 cm u četvrtak i petak, Venecija bi mogla da proglasi crveni alarm, najveći stepen uzbune.

Luka Zaia, predsednik venecijanske regije, je rekao da bi šteta mogla doseći 500 miliona evra.

Oluje su zahvatile sve delove Italije, a nakon obilnih kiša i snega u određenim područjima, poput Južnog Tirola, povećan je rizik od odrona zemljišta i lavina.

Severoistok Italije i Rim su na najvećem stepenu uzbune od vremenskih nepogoda.

Brojne ceste i planinski prevoji su zatvoreni i blokirani. Železnički promet preko prevoja Brener je nakon odrona zemljišta u Bolzanu blokiran. No, tunel je i dalje otvoren za saobraćaj.

Jug su pogodile obilne kiše, a poplave su tokom vikenda odnele najmanje dva života.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.