Velike poplave razorile Indiju: Voda došla do Tadž Mahala

Izvor: B92, 19.Jul.2023, 09:21

Velike poplave razorile Indiju: Voda došla do Tadž Mahala

Velike poplave koje su pogodile severnu Indiju stigle su do zidova legendarnog Tadž Mahala, što je retkost.

Stručnjaci upozoravaju da bi moglo postati redovna pojava, jer klimatska kriza donosi sve ekstremnije vremenske prilike.

Voda iz reke Jamuna došla je u utorak do zidova spomenika i glavne turističke atrakcije u Indiji, pokazuju video snimci i fotografije na društvenim mrežama.

Vrt koji se nalazi iza Tadž Mahala takođe je pod vodom, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Arheološka služba Indije, koja je zadužena za spomenik, saopštila da Tadž Mahal nije ugrožen trenutnim poplavama, izvestio je CNN-Njuz 18.

Stručnjaci kažu da je retkost da poplavne vode dospeju do spoljnih zidova kompleksa, koji je u 17. veku u blizini grada Agre u severnoj državi Utar Pradeš sagradio mogulski car u čast svojoj ženi koja je rano umrla.

Tadž Mahal posete milioni turista svake godine. Poplave su redovna pojava u ovom delu Indije tokom sezone monsuna od juna do septembra, ali stručnjaci kažu da klimatske promene povećavaju njihovu učestalost i jačinu. Reka Jamuna, pritoka Ganga, dostigla je najviši nivo u istoriji, saopštile su vlasti prošle nedelje.

Desetine ljudi je stradalo u velikim poplavama, a hiljade su evakuisane. Indija je jedna od zemalja koje su najteže pogođene klimatskom krizom, prema podacima Međuvladinog panela za klimatske promene.

Nekoliko delova severne Indije, uključujući Agru, i dalje je izloženo velikom riziku od poplava u narednim nedeljama zbog neprestanih obilnih padavina, saopštile su vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VIDEO: Poplavni talas stigao do Tadž Mahala, prvi put nakon 45 godina

Izvor: Radio 021, 19.Jul.2023

Velike poplave koje su pogodile severnu Indiju stigle su do zidova Tadž Mahala, što je retkost.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.