U Bariču više nema straha od klizišta i poplava

Izvor: Studio B, 15.Jan.2012, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bariču više nema straha od klizišta i poplava

Domaćinstva od pokretanja zemljišta od sada štiti 40 ukopanih šipova a barička reka konačno je dobila svoje korito koje reguliše njen tok.

Opština Obrenovac planira da svake godine sanira po jedno klizište na svojoj teritoriji, jer je za taj posao potrebno oko 30 miliona dinara.

Naselje kod baričke reke sada izgleda kao svako mirno i uredjeno naselje, bez aktivnh klizišta i poplava koje su uzrok velikih izlivanja. A 2009. i 2010. godinu stanovnici Bariča >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pamte po velikim mukama da spasu domaćinstva. Toga se seća i sedamdesetogodišnja Draga Minić koja je ceo svoj život provela u ovom kraju.

Klizište je zaustavljeno pomoću 40 šipova pod zemljom, koji posle dugih decenija čuvaju temelje kuća. A Barička reka, sa 3 i po kilometra novog korita, više neće moći da plavi kuće.

- Željko Jovetić, predsednik opštine Obrenovac: Bilo je svačega, izvlačili smo ljude iz kuća, smeštali ih u hotel Obrenovac, sada je to sa ovom investicijom iza nas.

Domaćinstva oko baričke reke sada su potpuno bezbedna i ne moraju da strahuju od aktiviranja zemljišta. A u reku, pomoću novog korita, biće sprečeno i izlivanje fekalija.

Do proleća će biti izgradjena tri mosta preko baričke reke, koja će povezivati dva dela naselja. A korito će uzvodno još 4 kilometra biti produbljeno i sredjeno, da se problemi iz prošlosti više ne bi ponovili.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.