Izvor: Radio 021, 23.Jul.2020, 22:10

Studija: U razdoblju smo najvećih rečnih poplava u poslednjih 500 godina

U protekle tri decenije Evropu su poharale najveće poplave reka u poslednjih pet vekova, pokazala je velika međunarodna studija na Bečkom tehnološkom univerzitetu (TU Wien), u kojoj su učestvovale 34 istraživačka tima iz raznih delova Evrope.

Studija prvi put pokazuje da se poplavne karakteristike razlikuju od onih iz prošlih vekova po obimu, temperaturi vazduha i sezonalnosti, navodi se članku objavljenom danas u časopisu "Nejčer" (Nature), prenosi agencija Hina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Poplave su na mnogim mestima veće nego pre, vremenski razmak je promenjen, a odnos između pojave poplava i temperature vazduha preokrenut.

U prošlosti su se poplave češće događale u hladnim razdobljima, dok je danas globalno zagrevanje jedan od glavnih pokretača njihovog porasta. Za studiju su analizirane desetine hiljada istorijskih dokumenata koji sadrže izveštaje o poplavama od 1500. do 2016. godine.

Analizom podataka identifikovano je devet razdoblja s čestim poplavama i područja u kojima su se događale. Ističu se razdoblje od 1560. do 1580. godine u zapadnoj i središnjoj Evropi, razdoblje od 1760. do 1800. u većem delu Evrope, period od 1840. do 1870. u zapadnoj i južnoj Evropi i razdoblje od 1990. do 2016. u zapadnoj i srednjoj Evropi.

Godišnja šteta od rečnih poplava u svetu procenjuje se na više 100 milijardi dolara i nastavlja da raste.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.