“Šteta od poplava 1,5 milijardi evra“

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jul.2014, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Šteta od poplava 1,5 milijardi evra“

Ukupna šteta od katastrofalnih poplava u Srbiji, prema prvim zvaničnim podacima, iznosi 1,5 milijardi evra, izjavila je potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Prema zvaničnim podacima šteta od poplava iznosi 1,5 milijardi evra: Zorana Mihajlović

 

Mihajlovićeva je rekla da je Vlada Srbije u ponedeljak usvojila izveštaj koji je rađen na terenu zajedno sa međunarodnim organizacijama i posebnim timovima, a, prema preseku stanja i šteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i gubici iznose 1,5 milijardi evra.

 

"To se odnosi na sve sektore, pa i na društveni - kuće, obrazovne institucije, infrastrukturu, puteve, železnicu, proizvodni sektor... Uništeno je 485 kuća, a veliki broj je delom uništen", rekla je Mihajlovićeva.

 

Ona je navela da će energetika i rudarstvo, a delom i poljoprivreda biti ozbiljan problem za državu zbog štete od poplava, prenose beogradski mediji.

 

"To će sve da utiče na bruto domaći proizvod i doći će do njegovog pada, jer su poplave bile ozbiljan udar na BDP, ali mi smo tu da to rešavamo", izjavila je Mihajlovićeva.

 

Govoreći o tome od kojeg novca Vlada planira da sanira štetu, ona je rekla da će na donatorskoj konferenciji 16. jula u Briselu biti predstavljen izveštaj o šteti i gubicima i to će biti prilika da svi zainteresovani pomognu.

 

"Već imamo donatore i u ova dva meseca i donatorskog novca. Tu je sasvim sigurno i novac iz kredita koji će se prebaciti na hitnije projekte, vezano za putnu i železničku infastrukturu, a isto tako imamo i određene zajmove za hitni oporavak", kaže Mihajlovićeva.

 

Ona je najavila da će veoma brzo biti donesen zakon o obnovi zemlje, koji bi trebalo da pomogne da se problemi brže rešavaju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.