Srbiji i Hrvatskoj pomoć za sanaciju šteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2017, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji i Hrvatskoj pomoć za sanaciju šteta

Hrvatskoj i Srbiji biće na raspolaganju milion četristohiljada evra namenjenih pre svega sanaciji infrastrukture i prirodnog diverziteta na području Srema i Sremske županmije koje su 2014. pretrpele veliku štetu od poplava. Kroz IPA projekat u naredne dve godine biće uspostavljeni i interventni timovi, a planirana je i edukacija stanovništva.

Slike Jamene i sremskih šuma pod vodom iz 2014. nisu izbledele, a da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi obnovili uništeno i ubuduće mogli bolje i brže da reaguju, Hrvatskoj i Srbiji na raspolaganju biće po 700 hiljada evra iz IPA fondova.

"Javnom preduzeću Vojvodinašume obezbeđeno je sedamstohiljada evra da utroši na rekonstrukciju svojih šumskih puteva, za izgradnju hranilišta i pojilišta za divljač i za nabavku jelenske divljači koja će se nastaniti na ovom području, kaže za RTV direktorka JP "Vojvodinašume" Marta Takač.

Uz nosioca projekta preduzeće Vojvodinašume, važan deo radova izvešće i vodoprivrednopreduzeće sa teritorije pokrajine.

"Vode Vojvodine su angažovane na sanaciji odvodnih kanala koji su 2014. polavljeni. To su kanali na slivu reke Save i Bosuta, kaže članica projektnog tima, JVP "Vode Vojvodine" Božana Prior i naglašava da kanalska mreža u tom delu Srema još uvek nije obnovljena, jer za to do sada nije bilo dovoljno sredstava. Uz rodove na obnovi infrastrukture, važan deo projekta je saradnja stručnjaka sa obe strane granice.

"Uspostavićemo i interventne timove i planove između Vojvodinašuma, Vojvodina Voda i Hrvatskih šuma. Nadamo se da neće biti novih poplava, ali je važno da se znaju procedure ko koga kontaktira i da tako budemo brži u budućnost.", istakao je projekt menadžer iz Hrvatskih šuma Blaž Štefanek.

Kako je u izjavi za RTV ocenio upravo taj deo koji se tiče pravovremene razmene informacija i usklađivanja delatnosti u dve zemlje bio je najslabija tačka u borbi protiv vodene stihije 2014. godine.

Prvim IPA projektom iz oblasti šumarstva, koji je predstavljen u Novom Sadu, uz obnovu šumskih puteva važnih u evakuaciji i pristupu poplavljenom području, sa sremske strane biće obnovljena i jedna automatska stanica za merenje površinskih i podzemnih voda.

Planirana je i jedna pokazna vežba za odbranu od poplava, a deo projekta je i edukacija najmlađih u šest osnovnih i dve srednje šumarske škole sa obe strane granice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.