Slovenija rešila da ošiša banke: Pošten doprinos finansijskog sektora obnovi zemlje

Izvor: B92, 05.Sep.2023, 13:19

Slovenija rešila da "ošiša" banke: "Pošten doprinos finansijskog sektora obnovi zemlje"

Premijer Robert Golob najavio je uvođenje poreza na bilansnu sumu banaka, nakon nagađanja o tome kako će bankarski sektor pomoći u obnovi zemlje nakon poplava.

"Uvodi se novo oporezivanje u celoj Evropi pa će i Slovenija ići u tom smeru, najverovatnije u zakonu o obnovi i razvoju, gde će oporezivanje banaka biti 0,2 odsto", rekao je Golob u emisiji Odmevi na TVS-u.

"Svi znamo da su banke danas na neki način dobitnici, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poplava, nego poslednjih godina, i sa stajališta ekstremnih profita”, rekao je Golob, koji je proteklih dana već razgovarao s ministrom finansija i upravama banaka o tome kako doprineti sanaciji i obnovi pogođenih područja nakon katastrofalnih poplava koje su pre tačno mesec dana pogodile zemlju, prenosi Investitor.

“U ovom trenutku je planirano da novo oporezivanje bilansne sume banaka u iznosu od 0,2 odsto bude, s jedne strane, nešto što ne uzdrma finansijski sistem Slovenije, a s druge strane, to znači pošten doprinos finansijskog sektora obnovi i razvoju poplavljenih područja”, objasnio je Golob za emisiju 24sata POP TV i najavio da bi iz tog izvora godišnje trebalo da prikupe 500 miliona evra za pet godina. Kazao je i da će državna agencija onima koji budu imali status ugroženih u poplavama vratiti solidarni doprinos, ako naravno ne budu radili solidarne subote.

U uspehe ove vlade Golob je ubrojio i početak povećanja kamata slovenačkih banaka na bankovne depozite, do kojeg je došlo nakon sastanka s bankarima. “Ove u Sloveniji danas više nisu najniže u Evropi”, naglasio je. Ponovio je da će se morati iskoristiti sva moguća sredstva kako bi se osigurala odgovarajuća finansijska konstrukcija za sanaciju i obnovu, a prema njegovim rečima, državna preduzeća pomoći će i u politici dividende, javlja STA a prenosi SEEbiz.

“Između 4,7 milijardi evra, koliko bi trebalo da bude direktna šteta, i 6,7 milijardi, koliko bi trebalo biti namenjeno za obnovu i razvoj, odnosno dve milijarde, tražićemo izvore u zaduživanju”, rekao je. Jedan od oblika svakako može biti i izdavanje dugoročnih državnih obveznica, ako bude potrebno, ali to nije nužno, naglasio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slovenija oporezuje banke

Izvor: Capital.ba, 06.Sep.2023, 10:31

LJUBLJANA – Premijer Slovenije Robert Golob najavio je uvođenje poreza na bilansnu sumu banaka, nakon nagađanja o tome kako će bankarski sektor pomoći u obnovi zemlje nakon poplava. „Uvodi se novo oporezivanje u cijeloj Evropi pa će i Slovenija ići u tom smjeru, najvjerovatnije u Zakonu o...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.