Region

Utorak, 05.09.2023.

10:24

Slovenija rešila da "ošiša" banke

Premijer Robert Golob najavio je uvođenje poreza na bilansnu sumu banaka, nakon nagađanja o tome kako će bankarski sektor pomoći u obnovi zemlje nakon poplava.

Izvor: Investitor

Slovenija rešila da
Ilustracija: Depositphotos/okuka67

"Uvodi se novo oporezivanje u celoj Evropi pa će i Slovenija ići u tom smeru, najverovatnije u zakonu o obnovi i razvoju, gde će oporezivanje banaka biti 0,2 odsto", rekao je Golob u emisiji Odmevi na TVS-u.

"Svi znamo da su banke danas na neki način dobitnici, ne poplava, nego poslednjih godina, i sa stajališta ekstremnih profita”, rekao je Golob, koji je proteklih dana već razgovarao s ministrom finansija i upravama banaka o tome kako doprineti sanaciji i obnovi pogođenih područja nakon katastrofalnih poplava koje su pre tačno mesec dana pogodile zemlju, prenosi Investitor.

“U ovom trenutku je planirano da novo oporezivanje bilansne sume banaka u iznosu od 0,2 odsto bude, s jedne strane, nešto što ne uzdrma finansijski sistem Slovenije, a s druge strane, to znači pošten doprinos finansijskog sektora obnovi i razvoju poplavljenih područja”, objasnio je Golob za emisiju 24 sata POP TV i najavio da bi iz tog izvora godišnje trebalo da prikupe 500 miliona evra za pet godina. Kazao je i da će državna agencija onima koji budu imali status ugroženih u poplavama vratiti solidarni doprinos, ako naravno ne budu radili solidarne subote.

U uspehe ove vlade Golob je ubrojao i početak povećanja kamata slovenačkih banaka na bankovne depozite, do kojeg je došlo nakon sastanka s bankarima. “Ove u Sloveniji danas više nisu najniže u Evropi”, naglasio je. Ponovio je da će se morati iskoristiti sva moguća sredstva kako bi se osigurala odgovarajuća finansijska konstrukcija za sanaciju i obnovu, a prema njegovim rečima, državna preduzeća pomoći će i u politici dividende, javlja STA a prenosi SEEbiz.

“Između 4,7 milijardi evra, koliko bi trebalo da bude direktna šteta, i 6,7 milijardi, koliko bi trebalo biti namenjeno za obnovu i razvoj, odnosno dve milijarde, tražićemo izvore u zaduživanju”, rekao je. Jedan od oblika svakako može biti i izdavanje dugoročnih državnih obveznica, ako bude potrebno, ali to nije nužno, naglasio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: