Rudari branili Šabac od Save dok im je kuće potapala bujica

Izvor: Politika, 10.Jun.2014, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudari branili Šabac od Save dok im je kuće potapala bujica

Dok je više od stotinu rudara „Rembasa” pravilo bedem na Savi, iznad naselja u Resavici popustio je nasip. – Domove mnogih od njih preplavila je jalovina i otpad koji je nosila bujica

Resavica – Više od stotinu rudara Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Rembas” iz Resavice sa kolegama iz ostalih devet rudnika ove kompanije priključilo se odbrani Šapca u vreme poplava. Mnogi od njih su po povratku na mestu svojih domova zatekli kuće pune vode, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jalovine i raznog otpada.

Dok su oni sa ostalim dobrovoljcima pravili nasip na Savi, klizište u Resavici je odnelo zgradu sa četiri stana, a bujica koja je pokuljala iz provaljene brane iznad naselja napravila je dodatnu štetu. Rudarima iz despotovačkih sela Milive i Vodne poplava je takođe oštetila kuće.

Najviše je stradala imovina Ivana Đorđevića, jamskog električara, njegovog tasta Jevrema i tašte Zorice Nedić. Oni su otkupili tri stana u zgradi koju je klizište odnelo. Nekoliko kubika jalovine, granje i podzemne vode zatrpali su i poplavili dva stana. I četvrti stan, koliko ih ima u toj zgradi, vlasništvo Živorada Đošića, više nije za stanovanje.

– I da sam znao šta će se dogoditi sa našim stanovima, opet bih išao u Šabac, jer sam tamo bio potrebniji. Tast mi je javio da je nasip iznad naselja probijen, ali sam se ponadao da voda neće prodreti dalje od podruma. Kada sam video šta se dogodilo, bio sam u šoku. Najteže mi je pao prizor polomljenih kreveta u dečjoj sobi –  navodi Đorđević. On dodaje da su njegovi tast i tašta ostali bez svega što su sticali 38 godina, a on bez onoga što je sa ženom kućio od 2001. godine. Uspeli su da spasu nešto garderobe i dečiji ormarić. Đorđević sa suprugom Anom i tri kćerke privremeno živi u stanu svog prijatelja, a ostale tri porodice, koje su ostale bez krova nad glavom, smeštene su u hotelu Đu„la” u Resavici.

Rudari iz naselja Sedmi juli, koje je najviše stradalo u poplavama, od Rem„basa” su dobili jednokratnu pomoć od po 10.000 dinara za svakog člana domaćinstva, kao i po 5.000 dinara po članu od firme Za„stava-metal” iz Resavice. Pomoć u hrani, garderobi i sredstvima za higijenu pružili su im komšije i prijatelji.

– Svaki član našeg sindikata odvoji najmanje jednu dnevnicu za pomoć rudarima čije su kuće stradale u poplavama. Kada komisija proceni štetu na njihovim objektima, tu sumu ćemo izdvojiti za njih, a ostatak ćemo proslediti Beogradu kao pomoć za ugrožene. Procenjujem da ćemo prikupiti između četiri i pet miliona dinara. Radnicima „Kolubare” već smo poslali pomoć od 100.000 dinara – kaže Goran Nikolić, predsednik Sindikata Re„savica”, koji je takođe bio na šabačkim nasipima.

Nebojša Milenković, predsednik Sindikata „Rembasa”, koji je takođe pravio branu na Savi, dodaje da je Vladan Milošević, direktor „Rembasa” obećao da će i stara trafo-stanica u Resavici biti adaptirana i da će u njoj biti napravljeno šest stanova za rudare.

Direktor Milošević je za naš list potvrdio da projekat već postoji i da bi radovi trebalo da budu okončani za dva meseca. U međuvremenu, naći će se i zakonski okvir da oni postanu vlasnici tih stanova.

Z. Gligorijević

objavljeno: 11.06.2014
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.