Rijkswaterstaat, Holandija – Arhitekta Pol de Riter

Izvor: DIA.rs, 21.Okt.2010, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rijkswaterstaat, Holandija – Arhitekta Pol de Riter

Poslovni objekat “Rijkswaterstaat” nalazi se nedaleko od grada Midelburg u Holandiji. U ovom objektu se nalaze kancelarijski prostori, te državna arhiva i krizni centar koji kontroliše vodostaj, odakle se kompjuterski mogu aktivirati mere zaštite od poplava. Arhitekta Pol de Riter (Paul de Ruiter) je dizajnirao ovaj objekat kako bi se maksimalno oslanjao na prirodne uslove lokacije, te kako bi uključio mnogobrojne ekološki održive >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << tehnologije.


Jedan od uslova koji je morao biti ispunjen jeste fleksibilnost prostora. Zbog toga je pribegnuto izradi klasične skeletne konstrukcije i ujednačene fasade, kako bi se etaže mogle podeliti na različite načine. Kao što je rečeno, pored kriznog centra (koji je glavna namena objekta) veliki deo prostora je namenjen izdavanju, te je važno ispuniti sve buduće potencijalne zahteve zakupaca.
Iako je reč o kompleksnoj instituciji, koja je za Holandiju izuzetno važna, arhitekta je želeo pokazati da nije reč o nepristupačnom i tehnokratskom objektu/instituciji gde se odluke donose “iza zatvorenih vrata”. Osim komunikacije sa eksternim svetom, toplom arhitekturom je stimulisana i komunikacija između zaposlenih. Napravljena su mnoga mesta za socijalizaciju, kafe-barovi koji nude intimniju atmosferu, fleksibilne radne stanice, te koridori čiji su zidovi materijalizovani u staklu.


Svaka odluka vezana za dizajn ovog objekta je napravljena sa ciljem da obezbedi prijatno mesto za boravak i rad. Zbog toga, objekat je lociran daleko od buke i glavne magistrale, iako je reč o izuzetno velikoj investiciji. Hlađenje, grejanje, ventilacija i akustika su detaljno proračunate i oslanjaju se na prirodne uslove i moderne tehnologije. Ovo je jedan od prvih poslovnih objekata gde nisu korišteni “spušteni plafoni”, već aktivni beton međuspratnih tavanica, te je dobijena čista spratna visina od 3 metra.


Objekat je stvoren sa ciljem da pokaže holandski primer održive arhitekture. U tu svrhu, korišten je aktivni beton koji ima ulogu u termoregulaciji, a kroz betonske konstrukcije postavljene su cevi za hladnu vodu, koje snižavaju temperaturu prostorija. Pored toga, napravljene su četiri podzemne stanice za hlađenje/grejanje vode, koja se koristi u zagrevanju i svakodnevnoj potrošnji.


www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.