Izvor: RTS, 31.Maj.2022, 23:43

Rade se sve tri deonice Moravskog koridora, sa kakvim problemima se suočavaju na gradilištima

Radovi na Moravskom koridoru, budućem auto-putu od Pojata do Preljine, ukupne dužine 112 kilometara, obavljaju se na sva tri sektora. Angažovano je preko 3.500 ljudi, blizu 1.500 mašina i transportnih sredstava.
Most dužine 500 metara preko Zapadne Morave na 29. kilometru budućeg auto-puta jedan je od tri koja se trenutno grade u sektoru 2 od Koševa do Adrana. Istovremeno na ovoj deonici radi se se na izgradnji nasipa i zaštiti saobraćajnice od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poplava.

"Pored radova na deonici 2 u toku su intenzivni radovi na deonici 1 od Pojata do Koševa i na deonici 3 od Adrana do Preljine. Trasa na obe deonice auto-puta je praktično u potpunosti otvorena. Na prvoj deonici su zemljani radovi završeni preko 90 procenata, na deonici 3 je stepen napretka 43 procenta. Paralelno sa ovim radovima izvode se radovi na putnim objektima mostovima, nadvožnjacima, podvožnjacima. Njih čak 17 na deonici 1 i čak 24 na deonici 3", kaže Leonid Vuković, šef projekta.
Moravski koridor je najznačajniji infrastrukturni projekat u Srbiji radi se intenzivno kako bi se ispoštovali rokovi, ali problema ima.
"Mi imamo kontinuirano problema sa obezbeđenjem materijala za gradilište, pre svega sa kamenom. I apelujem i molim ljude. Mi ovaj kamen ne možemo da donesemo sa meseca, mi moramo da uzmemo negde iz okoline Kruševca ili Paraćina, Trstenika da ga ugradimo u ovaj auto-put i to je jedini način da mi pustimo auto-put brzo u saobraćaj. Svaki drugi način znači ozbiljne troškove za građane Srbije", poručuje Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Bez obzira na probleme radi se bez prekida. Ljudstvo i mehanizacija angažovani su na trasi, izgradnji objekata. Radi se na otvorenim i zatvorenim sistemima odvodnjavanja, izmeštanju i zaštiti komunalne infrastrukture, postavljanju digitalnog koridora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.