Proradila klizišta u Jablaničkom okrugu

Izvor: JužneVesti.com, 14.Mar.2016, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proradila klizišta u Jablaničkom okrugu

Nekoliko klizišta u Medveđi pokrenuto je nakon obilnih kiša, ali su putni pravci zasada prohodni. U vlasotinačkom kraju klizišta su blokirala putne pravce, ali meštani pojedinih sela nisu odsečeni od sveta, rečeno je na današnjem sastanku Saveta Jablaničkog upravnog okruga.

U medveđanskom selu Tulare reka Jablanica je odnela zid u dužini od 20 metara koji je štitio nekadašnju fabriku “Inkol“. Postoji bojazan i za mostove kod bivše fabrike “Termomed“ >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na reci Jablanici i most u selu Maćedonce prema Sijarinskoj Banji.

Reke Jablanica i Lapašnica su se izlile na nekoliko mesta, a najkritičnije je bilo u medveđanskom selu Negosavlje u mahali Filipović gde je voda pretila domaćinstvima.

Sa Štabom za vanredne situacije, vatrogascima i policijom redovno smo pratili šta se dešava. Ugroženi su zasada samo zasadi malina u ovom kraju - kaže predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić.

Za ovu godinu je iz opštinskog budžeta u Medveđi izdvojeno 2 miliona dinara za prevenciju od poplava.

Već smo neke radove završili, locirali smo kritična mesta i kada se voda povuče, to ćemo da saniramo - tvrdi Arsić.

U Vlasotincu nije bilo izlivanja vodotokova, ali su se javila 4 klizišta koja su blokirala lokalne putne pravce.

Odron se pojavio na putu Tegošnica - Donje Gare, Tegošnica - jezero Dobroviš, u Borinom Dolu i Prisijanu, do mahale Smrdan. Srećom, u ovim mestima domaćinstva nisu ugrožena.

Dva su stara klizišta, a dva nova i u toku je sanacija terena. Prethodnih dana smo angažovali i potrebnu mehanizaciju na čišćenju kanala koji su mogli da izazovu izlivanje potoka i reka - kazao je predsednik Opštine Vlasotince Zoran Todorović.

Kako ističe, zbog natapanja zemlje velikom količinom vode, dva klizišta će se sanirati kada se stabilizuje tlo.

Reka Jablanica se izlila kod mosta u centru sela Vinarce, a poplavljeno je svega nekoliko oranica, saopštio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Ekipe Štaba za vanredne situacije i "Srbijavoda" obišle su Vinarce  i dogovoreno je da, nakon prikupljanja neophodne dokumentacije, počnemo sa rešavanjem problema na tom prostoru - istakao je Cvetanović.

Osim na Jablanici, vanredna odbrana od poplava proglašena je i na toku Južne Morave kroz Grdelicu.

Na pitanje novinara "Južnih vesti" zbog čega još nije napravljen bedem na Južnoj Moravi u Grdelici, što je još prošle godine obećao ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, rečeno je da je to pitanje za ministra, a ne za ljude u kriznom štabu.

U poslednje vreme nismo imali velike probleme sa poplavama jer smo samo u prošloj godini realizovali dosta aktivnosti po pitanju zaštite - istakao je Cvetanović.

Na uređenje kanala je u prošloj godini potrošeno čak 5 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.