Klizišta prete Medveđi i Vlasotincu, ugroženi putevi i mostovi

Izvor: Blic, 14.Mar.2016, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klizišta prete Medveđi i Vlasotincu, ugroženi putevi i mostovi

Nekoliko klizišta u opštinama Medveđa i Vlasotince su pokrenula nakon obilnih kiša, pa su ugroženi putevi i mostovi, saopšteno je na sednici Saveta Jablaničkog okruga u Leskovcu.

U vlasotinačkom kraju odroni su se pojavili na putu Tegošnica - Donje Gare, Tegošnica - jezero Dobroviš, u Borinom Dolu i Prisijanu do mahale Smrdan. Srećom, domaćistava u ovim mestima nisu ugrožena i odsečena od sveta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Dva su stara klizišta, a dva nova. U toku je sanacija terena. Prethodnih dana smo angažovali i potrebnu mehanizaciju na čišćenju kanala koji su mogli da izazovu izlivanje potoka i reka - rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović i dodao da će se dva klizišta sanirati kada se stabilizuje tlo.

Dramatičnije je bilo u medveđanskom selu Tulare, gde je reka Jablanica odnela zid u dužini od 20 metara, koji je štitio nekadašnju fabriku “Inkol”.

Postoji bojazan, kaže predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić, i za mostove kod bivše fabrike “Termovent” na reci Jablanici i most u selu Maćedonce prema Sijarinskoj Banji jer se podigao nivo tamošnjih reka.

Reka Jablanica i Lapašnica su se izlile na nekoliko mesta, a najkritičnije je bilo u medveđanskom selu Negosavlje u mahali Filipović gde je voda pretila domaćinstvima.

- Sa Štabom za vanredne situacije, vatrogascima i policijom smo redovno pratili šta se dešava. Za sada su ugroženi samo zasadi malina u ovom kraju - rekao je Arsić.

Za ovu godinu je iz budžeta u Medveđi izdvojeno dva miliona dinara za prevenciju od poplava.

- Već smo neke radove završili, locirali smo kritična mesta i kada se voda povuče, to ćemo da saniramo - dodao je prvi čovek Medveđe.

U leskovačkom kraju je bilo kritično samo prošle subote kada se na krtako izlila Južna Morava kod Grdelice i poplavila zasade jagode, ali su članovi Štaba za vanredne situacije brzo reagovali i džakovima sa peskom sprečili veću štetu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.