Posledice poplava – teški metali u rekama

Izvor: Ekologija.rs, 11.Nov.2014, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posledice poplava – teški metali u rekama

Već pet meseci, nakon majskih poplava, stižu upozorenja o potencijalnoj ekološkoj opasnosti za tlo i vode, pa tako i za zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog sveta, u područjima oko reka Korenita, Jadar, Drina i Sava. Naime, u poplavama u rudniku “Stolice” u Kostajniku kod Krupnja pukla je brana, usled čega je počelo izlivanje toksične jalovine iz odlagališta prerađene >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << rude antimona. Još tada je saopšteno da je pokrenuta toksična masa formirala “sivu reku” koja preti da ugrozi životnu sredinu u slivu reke Korenite koja se uliva u Jadar, Jadar u Drinu, a Drina u Savu.

Krajem septembra potvrđeno je da je jalovina iz nekadašnjeg rudnika u Stolicama stigla do Drine. Analizom uzoraka na četiri bazne stanice potvrđeno je da su teški metali stigli u Drinu – olovo, kadmijum, gvožđe, cink, bakar, živa, antimon, arsen, mangan. U Loznici je tada održana vanredna sednica Gradskog veća, a zaključeno je da je potrebno što pre preduzeti mere kako bi se sprečilo dalje zagađenje, ali i saniralo postojeće.

Mesec dana kasnije, 26. oktobra, vanredna sednica održana je, istim povodom, u Šapcu, jer su opasne materije stigle do Save. Saopšteno je da je u ovom trenutku voda za piće u Šapcu ispravna, a da će od Ministarstva poljoprivrede i Agencije za zaštitu životne sredine biti tražene zvaniče informacije o stepenu ugroženosti zemljišta i voda. Lokalna vlast očekuje hitno postupanje i angažovanje Ministarstva poljoprivrede, odnosno nadležnih državnih organa, u sanaciji izvora zagađenja.

„Naložio sam JKP „Vodovod” uvođenje dodatnih aktivnosti na praćenju kvaliteta vode na izvorištima sa kojih se grad Šabac snabdeva pijaćom vodom. Takođe, neophodno je svakodnevno dostavljanje izveštaja o obavljenom uzorkovanju i rezultatima analiza kako bi građane Šapca pravovremeno informisali“, rekao je gradonačelnik Šapca, koji i predsedava Štabom za vanredne situacije.”

Šabac.org, 27. 10. 2014. godine

Rezultati analize vode Kostajnika, Jadra i Drine, objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, na osnovu analiza iz septembra i oktobra, pokazuju visoke koncentracije gvožđa, mangana, arsena, olova, nikla i kadmijuma. Voda je na pojedinim mestima, zbog prisustva teških metala, svrstana u 3. i 4. kategoriju. Prema Uredbi o klasifikaciji voda, voda treće kategorije se može upotrebljavati samo za za navodnjavanje i u industriji, osim prehrambene industrije, a voda četvrtog kvaliteta samo posle posebne obrade.

U avgustu je, međutim, Agencija za zaštitu životne sredine Srbije saopštila da postoji mala verovatnoća da opasna koncentarcija teških metala stigne preko reke Jadar do Drine i Save. Zamenik direktora Agencije Dejan Lekić tada je rekao građani nemaju razlog za zabrinutost, jer će zbog mnogo većeg protoka Drine i Save koncentracija biti i sto puta manja od one utvrđene u Jadru (Beta, 11. 8. 2014. godine).

Kada su sredinom jula obilne padavine koje su zadesile okolinu Krupnja pokrenule izlivanje toksične jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona iz rudnika Stolice u Kostajniku, koja se spira u korita rečice Kostajnik, iz koncerna “Farmakom”, u čijem je sastavu rudnik “Stolice”, saopšteno je da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine proglasilo ovo najvećom ekološkom katastrofom ove godine, te da je ministarstvo to kao urgentan projekat prijavilo na Donatorskoj konferenciji održanoj letos u Briselu.(24 Sata, 17.7.2014. godine)

Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i rudarstva i energetike formirala su tih dana poseban tim za praćenje realizacije hitnih mera za sanaciju izlivene toksične jalovine antimona iz zatvorenog rudnika “Stolice” kod Krupnja. Radovi na sanaciji jalovišta, koje nije u funkciji od 1991. godine, a koje je do sad izvodila kompanija “Farmakom”, vlasnik rudnika od 2006. godine, po mišljenju dva ministarstva nisu dovoljni za obezbeđenje jalovišta od daljih udesa, a ni u čišćenju zagađenog zemljišta. Premijer Aleksandar Vučić je pre dva dana istakao da će država rešiti problem izlivanja toksične jalovine iz zatvorenog rudnika Stolice kod Krupnja, koji je u vlasništvu Farmakoma, “čim za to pronađe zakonski osnov”. On je naglasio da se do sada u reke izlilo 80.000 kubnih metara te opasne materije.

“Shvatili smo da moramo da intervenišemo, jer imamo neodgovornog privatnika i neodgovorno ponašanje…. Morate da razumete jednu stvar. Vi govorite o privatnom preduzeću, o problemu koje je nama napravilo privatno preduzeće, a imali su para kada je trebalo da uzmu i zarade, rekao je premijer.”

TV N1, 1. 11. 2014. godine

Više na Istinomeru

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.