Poplave u Zapadnoj Srbiji odnele jedan život

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 07.Nov.2009, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave u Zapadnoj Srbiji odnele jedan život

U petak oko 21 sat svima je bilo jasno da Užičane očekuje noć bez sna. Kupalište Plaža u centru grada bilo je poprište prave drame. Nabujala Đetinja je uz branu na kupalištu nagomilala čitave kubike granja, građevinskog materijala i raznog otpada koje je sobom kupila razlivajući se niz Užice.



Rzavom plivale alatke, nameštaj, tegle sa zimnicom...

Brdo kabastog taloga koji se skupio uz branu zapušilo je ustave na ovoj građevini, znatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << usporivši oticanje vode. Najpre se nivo digao do maksimuma korita, a onda se bujica prelila bočno od brane na šetališta i krenula prema kućama i kafanama.

– Da su ustave podignute na vreme, a mi smo Direkciju za izgradnju upozoravali na to, ne bi došlo do punjenja korita i izlivanja – ogorčeni su stanovnici Plaže.

Vatrogasci iz Užica dobili su pojačanje u kolegama iz Čajetine i Požege. Oni su zajednički vodili očajničku borbu na betonskoj brani, koja je podrhtavala pred najezdom bujice.

Nabujala Đetinja nosila je sve pred sobom. Vatrogasci, policajci i građani vodili očajničku borbu na betonskoj brani



Srećom da Užice petnaestak kilometara uzvodno, u selu Vrtuci, ima veliku branu koja je akumulirala vodu i sprečila još jači udar. Ipak, protiv Sušice, rečice koja se niže oda Vrutaka uliva u Đetinju i „skuplja” zlatiborske potoke, nije se moglo. Stručnjaci „Srbijavoda” procenili su da je dotok vode u Plažu bio 130 kubika u sekundi!

– Formirajte živi lanac da se džakovi lakše prenose. Stižu nam u pomoć i radnici treće smene „Prvog partizana”, apelujte da građani dođu na Plažu i ponesu lopate – vikali su policajci, vatrogasci, gradski čelnici...

Zbog bujice koja je Ulicom 1.300 kaplara hrlila ka kućama i hali nekadašnje fabrike „Froteks”, mehanizacijom javnih preduzeća raskopavani su kolovozi, kako bi se tim rovovima voda ponovo usmerila u korito. Slika kao na ratištu – narod izlazi iz kuća, gazi vodu do kolena, donosi sendviče, rakiju, čaj, nudi okrepljenje „braniocima Užica”.

U isto vreme mobilno stanje vladalo je i naniže niz Đetinju. Tu se uveliko gradio peščani nasip od hotela „Zlatibor”, a gradom je kružio „pauk” odnoseći na bezbedno automobile koji su ostali parkirani uz reku. Sila je prosto valjala sve pred sobom, odnela nekoliko skladišta drva za ogrev u Velikom parku, čak i izvalila iz temelja pešački most kod Vatrogasnog doma. Jezivo je bilo i kilometrima naniže u Krvavcima, Potočanjima, Potpeću, Zlakusi. Fudbalsko igralište u Turici, pričali su očevici, pretprošle noći bilo je do te mere potopljeno, da su se iz vode videle samo prečke golova.

– Ići ću do kraja i neću se smiriti dok odgovorni za ovu bruku i štetu ne budu kažnjeni. Od grada ću tražiti da mi obezbedi stan jer se u ovoj kući više ne može živeti – kipteo je od besa Dragan Todorić Are, čiju kuću je poplavilo pola metra vode.

Gradonačelnik Užica Jovan Marković saopštio je juče da se o Plaži stara Direkcija za izgradnju i da će tražiti odgovornost zbog izlivanja reke.

Kako saznaje „Blic", ima indicija da su nadležni u Direkciji bili obavešteni o pretnji koju nosi nabujala Đetinja, ali da su na predlog da se ustave spuste odgovorili: „To ćemo u ponedeljak”. Marković je kazao da će biti ispitana i ova informacija, a nezvanično se saznaje da nju proverava i policija.

Meteorolozi upozoravali

Meteorolozi RHMZS upozoravali su prethodna četiri dana centre za obaveštavanje i uzbunjivanje, republički i gradski MUP, Tanjug, Betu, RTS i Radio Beograd na moguće poplave, saznajemo u toj ustanovi. Oni kažu da je očigledno da su javne službe zatajile i da su nadležni imali i više nego dovoljno vremena da sprovedu sve mere odbrane.

– Velike padavine danas se sele u deo Karpata, Timočke i Negotinske Krajine, Vlašku niziju i banatske vodotokove. One mogu da izazovu dalje poplave – upozorava Časlav Stanojević, meteorolog RHMZS.

Voda odnela život

Jedna osoba nastradala je u poplavama na teritoriji sjeničke opštine. Kako agencija Beta nezvanično saznaje iz bolničkih izvora, R. DŽ. (50) izgubio je život u nadošloj rečici u selu Trijebine.

Vlada Srbije obaveštena je o stanju u opštinama sjeničkog u užičkog područja i razmatra načine da se pomogne ugroženim domaćinstvima, kaže ministar rada Rasim Ljajić. On je najavio da će Vlada doneti odluku o izdvajanju jednokratne pomoći ugroženim domaćinstvima.

300.000 ljudi bez vode

Više stotina Ariljaca stajalo je juče duž obale Rzava potpuno šokirano zatečenim prizorom. Poplavljene njive, kuće, podrumi. Vodena bujica nosi delove kuća, krovove, alatke, nameštaj, krompire, tegle sa zimnicom.

Plivaju i kučići, mačići, a na jednom kraju obale prase pokušava da pobedi pomahnitalu reku koja nosi sve pred sobom. Pluta i kamion, a meštani se krste u neverici. Ne pamte Ariljci da se ovako nešto ikada dogodilo. A sve je počelo u noći između petka i subote. Kiša nikako nije htela da prestane, pa je pred zoru uzela svoj prvi harač. Fabrika betona „Soko Arilje" smeštena u naselju Ševelj pretrpela je veliku štetu. Građevinske mašine osvanule su pod vodom a vlasnik Brane Tanović kaže da se sve odigralo bukvalno za dvadeset minuta.

– Sve je bilo normalno. Iza dva zove me portir uspaničen, kaže voda je velika. Rzav takvom brzinom buja da je to strašno. Došao sam za par minuta, ali ništa nisam mogao da učinim. Potopljene su mi mašine, nešto kamiona sam uspeo da izvezem – kaže Tanović.

Štetu su pretrpela i domaćinstva. Stojanki Miladinović kuća je baš ispod mosta. Kaže, u Rzavu joj završila sva zimnica.

– Sve je uništeno. Nikad voda nije bila ovolika. Komšiji Bobanu sav krompir u podrumu uništen. A čujem da je Tomi Đuriću Rzav odneo čitav svinjac – kaže Stojanka.

Više od 300.000 žitelja Čačka, Arilja, Gornjeg Milanovca, Lučana i Požege ostalo je prekjuče bez vode jer je usled obilnih kiša došlo do izlivanja reke Rzav i potapanja postrojenja za preradu vode. Snabdevanje vodom trebalo bi da se normalizuje danas.

B. Bojović - V. Nikitović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.