Poplave u Srbiji, biće još padavina

Izvor: B92, 25.Maj.2012, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave u Srbiji, biće još padavina

Beograd -- U Osečini kod Jadra 200 domaćinstava ugroženo zbog poplave. Intervenisale vatrogasne ekipe. Izlila se i reka Tamnava, a u regionu Valjeva obustavljen saobraćaj.

Načelnik MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je jedna starija osoba evakuisana i da je situacija sada koliko-toliko normalizovana, tako da za sada niko nije ugrožen. Na velikom broju reka na jugu i istoku Srbije preti opasnost od bujičnih poplava, jer se očekuju nove padavine koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će biti najveće tokom vikenda, kazao je Marić.

Prema njegovim rečima, u Svrljigu, gde se izlio Timok, situacija je bolja nego u sredu i ekipe su pumpale vodu, jer su podrumske prostorije bile poplavljene, ali ljudski životi nisu bili ugroženi.

On je ukazao i na probleme u Gadžinom Hanu, gde se "sjurila voda sa okolnih brda".

Govoreći o situaciji u Draževcu u okolini Obrenovca i u Kolubarskom slivu, Marić je rekao da su na mesta mogućih poplava upućene nadležne ekipe i da u narednih 48 sati ne preti neposredna opasnost.

Reka Morava izlila se iz svog korita na nebranjenom delu, na području opštine Požega. Zbog toga je ugrožen i saobraćaj, pa regionalnim pravcem prema Lučanima mogu samo traktori, kamioni, ali i bicikli.

U niškom Štabu za vanredne situacije procenjuju da na svojoj teritoriji imaju čak 14 kritičnih tačaka. Kutinska reka samo je jedan od problema. Zato se uveliko čisti, izvlači mulj i priprema za eventualnu poplavu.

Prema njegovim rečima, u Beogradu su Sava i Dunav u opadanju i ne postoji nikakva opasnost od izlivanja. On je rekao da u pojedinim delovima Beograda postoji problem čišćenja kišne kanalizacije i da bi obilnih pljuskova moglo da bude tokom vikenda.

Marić je rekao da je najavljeno da će u Srbiji biti od 25 do 50 litara padavina po kvadratnom metru, najviše tokom vikenda, i da su zbog toga svi regionalni timovi za spasavanje na vodi stavljeni u stanje pripravnosti.

On je najavio da će u toku dana najverovatnije oni biti upućeni iz matičnih jedinica u potencijalno krizna mesta.

Marić je rekao da je, i pored velikog broja apela, od 170 opština, njih 140 uradilo operativni plan odbrane od poplave i da će posle formiranja Vlade Srbije morati mnogo agilnije da se radi u tom pogledu.

Prema njegovim rečima, republički štab je posle veoma snežne zime naložio čišćenje kanala i veliki deo opština je to uradio. Međutim, naveo je on, zbog izborne kampanje ta pitanja su skrajnuta, zbog čega je ponovo apelovao na opštine da se time bave.

Marić je rekao da je samo juče zbog nevremena ispaljeno 250 protivgradnih raketa i da, ukoliko bude nastavljen ovakav trend potrošnje, neće biti dovoljno raketa, iako se očekuje nabavka još 1.500 raketa.

Izlila se reka Tamnava

Reka Tamnava izlila se u gornjem delu toka u opštini Koceljeva i poplavila, prema prvim procenama, između 1.500 i 2.000 hektara oranica.

U toj opštini poljoprivredno zemljište čini 17.000 hektara.

Prema informacijama zamenika predsednika opštine Milutina Cvejića, Tamnava je prekinula lokalnu saobraćajnicu Koceljeva-Donje Crniljevo.

"Poplavljeni su atari u selima Donje Crniljevo, Galović, Gradojević, Ćukovine, a prekinut je lokalni put na dva mesta, u selima Gradojević i Kamenica. Štete su ogromne, jer je zemljište uz Tamnavu već posejano i sigurno neće biti roda", rekao je Cvejić za agenciju Beta.

Cvejić je naveo da naselje Koceljeva trenutno nije ugroženo poplavama.

Obustava saobraćaja u regionu Valjeva

Zbog višednevnih padavina i obilnih kiša, poplava i odrona, došlo je do potpunih obustava saobraćaja na više putnih pravaca u regionu Valjeva, saopšteno je danas iz javnog preduzeća "Putevi Srbije".

Saobraćaj je zbog izlivanja reke Jadar u potpunosti obustavljen na deonici Loznica-Osečina u mestu Komirić, a alternativni pravac je deonica Loznica-Ljubovija-Rogačica-Debelo Brdo-Valjevo.

Saobraćaj je zbog izlivanja te reke obustavljen i na deonici Zavlaka-Krupanj u mestu Mojković, a alternativni pravac je Loznica- Šabac-Valjevo.

Deonica Osečina-Ljubovija je neprohodna zbog odrona na mestu Proslop, a alternativni putni pravci su Ljubovija-Rogačica -Debelo Brdo-Valjevo ili Ljubovija- Loznica - Šabac- Valjevo.

„Putevi Srbije" apeluju na građane da ne koriste ove putne pravce i da prilagode brzinu uslovima na putu.

Ekipe putara 24 sata rade na otklanjanju nanosa, taloga, odrona i vode s puta, kao i na čišćenju kolovoza, a javnost će biti blagovremeno obaveštena o prohodnosti ovih puteva, navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MUP u pripravnosti zbog kiše i bujica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2012

BEOGRAD -..Zbog opasnosti od bujičnih poplava izazvanih jakom kišom u Srbiji je podignuta pripravnost timova Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), rekao je jutros načelnik tog sektora Predrag Marić...U Srbiji je prethodnih dana palo dosta kiše, a jaki pljuskovi se...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U Osečini 200 kuća ugroženo zbog poplave

Izvor: Akter, 25.Maj.2012

U Osečini kod Jadra 200 domaćinstava je bilo ugroženo zbog poplave, zbog čega su intervenisale vatrogasno spasilačke ekipe i oko pet časova jutros voda je počela da se povlači

Nastavak na Akter...

Poplave u Srbiji

Izvor: JuznaSrbija.info, 25.Maj.2012

Na velikom broju reka na jugu i istoku Srbije preti opasnost od bujičnih poplava, jer se očekuju nove padavine koje će biti najveće tokom vikenda, kazao je Predrag Marić.

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.