Poplave u Srbiji: Evakuisane desetine ljudi, vanredno u 42 opštine

Izvor: VOA, 16.Jun.2023, 09:37

Poplave u Srbiji: Evakuisane desetine ljudi, vanredno u 42 opštine

BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova(MUP) i Sektora za vanredne situacije, evakuisali su tokom noći 75 osoba iz poplavljenih područja širom Srbije nakon obilnih padavina. Vanredna situacija trenutno je na snazi u 42 opštine, saopštio je MUP. Na području Sokobanje evakuisano je ukupno 25 osoba iz mesta Jabukar i Čair, dok je u naselju Palilula u Kragujevcu evakuisano 14 osoba -među njima i jedno dete, navodi MUP. U selu Trnava kod Jagodine evakuisane su 22 osobe, dve osobe su izvučene iz poplavljenog automobila u Velikoj Vrbnici kod Kruševca. Četiri osobe su evakuisane iz mesta Vrdula i Bapsko polje kod Kraljeva. Takođe, u selu Tulare kod Prokuplja evakusiane su tri osobe, a u mestima Viča, Kučići i Mršnici kod Čačka još pet osoba, navodi MUP. Najkritičnije je u Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću, Sokobanji, a na udaru su sada i Kuršumlija, Prokuplje i Doljevac. Reka Toplica koja prolazi kroz Prokuplje zbog obilnih kiša narasta 20cm na sat. U Jagodini se situacija polako smiruje i tokom prepodneva u Jagodini reka Bjelica je opala za 70 centimetara. Poplave su odnele most na Ibarskoj magistrali u Adranima kod Kraljeva. U Kragujevcu poplavljena bolnica Posle bujanja reke Lepenice kod Kragujevca, voda je prodrla i u Univerzitetsko-klinički centar (UKC) i potopila podrumskse prostorije u kojima Odeljenje sterilizacije u Hirurškom bloku kao i podrumski prostor Klinike za pedijatriju, javlja FoNet. Ekipe UKC u saradnji sa gradskim komunalnim preduzćima, od noćas intenzivno rade na otklanjanju posledica poplava, ali ta zdravstvena ustanova radiće danas po vanrednom režimu i zbrinjavati samo pacijente u urgentnom stanju, saopšteno je iz UKC. U Kragujevcu je sinoć za samo sat vremena palo oko 40 litara po metru kvadratnom zbog čega su mnogobrojne ulice bile poplavljene. Crveni krst Srbije poslao šest tona pomoći najugroženijim domaćinstvima u Rekovcu, Jagodini, Kuršumliji, Svilajncu, Despotovcu i Sokobanji. Do sada je Crveni krst poslao ukupno 11 tona pomoću u 11 gradova i opština. Po prognozama RHMZ najviše kiše se sada prognozira u Borskom okrugu ka Rumuniji. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je upozorenje na obilne padavine u istočnoj, centralnoj i jugoistočnoj Srbiji 16. i 17. juna. Na istoku je na snazi je crveni meteo-alarm. Slabljenje padavina predviđa se u subotu, osim na istoku zemlje. Vodostaj na Mlavi, Peku i Crnom Timoku u naredna dva dana kretaće se iznad granica redovne odbrane od poplava. Moguća izlivanja bujičnih vodotokova u u gornjim slivovima Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice, Crnice i Lepenice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka, navodi RHMZ.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Kruševac,   Jagodina

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog poplava u Srbiji evakuisano još 55 osoba

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jun.2023

U Srbiji su na snazi 42 vanredne situacije zbog obilnih padavina, a od jutra 16. juna evakuisano je 55 osoba, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Kako je ranije objavljeno, tokom noći između 15. i 16. juna evakuisano je 75 osoba iz poplavljenih područja u različitim delovima...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.