Poplave širom Srbije, vanredna situacija proglašena u 26 gradova FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 20:35

Poplave širom Srbije, vanredna situacija proglašena u 26 gradova FOTO/VIDEO

Obilne kiše u Pomoravlju izazvale su izlivanje desetina seoskih potoka i rečica.

Bujica kod Jagodine nosila je automobile, traktore i poljoprivredne mašine. Obustavljen je železnički saobraćaj na pruzi Beograd-Niš kod Jagodine. U opštini Svilajnac izlila se Trstena i poplavila desetak kuća u selu Vojska, gde je proglašena i vanredna situacija. Štete od bujica ima i na teritoriji opštine Paraćin. Vanredna situacija na teritoriji grada Čačka zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poplava.

Jaka kiša rano jutros izazvala je izlivanje u više mesnih zajednica kod Čačka, pa je pod vodom više od 20 kuća i mnoga dvorišta.

Voda je ušla u stambene i podrumske prostorije ne samo na gradskom, nego i na seoskom području.

U Čačku je zato doneta odluka o proglašenju vanredne situacije za celu teritoriju grada.

Na terenu su uz vatrogasno spasilačke, ekipe Civilne zaštite, Crvenog krsta i javnih preduzeća.

Na više lokacija intervencije su još uvek u toku, gde se voda ispumpava crpnim pumpama.

Teška noć i dan za meštane desetak sela na teritoriji grada Jagodine.

Bujične vode sa obronaka Crnog Vrha i Juhora slile su se i poplavile desetine kuća i veće površine obradivog zemljišta.

Bujica je u Dragoševcu kod Jagodine nosila automobile, traktore i poljoprivrednu mehanizaciju.

Vatrogasci su više lica, naročito starijih evakuisali iz poplavljenih domova na bezbedna mesta.

Razmere štete još nisu do kraja sagledane.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković istakao da je Jagodinu zadesila teška elementarna nepogoda i obećao pomoć poplavljenima.

Vodostaj reke Belice u centru Jagodine tokom dana došao je do kritičnih granica. Jedan gradski most je zatvoren, a na ugroženim delovima obale postavljene su vreće sa peskom i obezbeđeno stalno dežurstvo ljudi i mehanizacije.

Jagodinska hitna pomoć zbog poplavljenih prostorija izmeštena je u bivšu kovid ambulantu, a Služba urgentne medicine u glavnu zgradu bolnice.

Zbog naglog rasta reke Lugomir, u 16.40 obustavljen je kompletan železnički saobraćaj na magistralnoj pruzi Beograd-Niš kod Jagodine.

Ugrožen je železnički most na Lugomiru, jer je reka došla do metalne konstrukcije i nanela veće količine granja i panjeva, tako da most nije bezbedan za prolazak vozova.

U opštini Svilajnac izlila se reka Trstena i poplavila desetak kuća u selu Vojska, gde je proglašena i vanredna situacija.

Nekoliko osoba je evakuisano.

Štete od bujičnih voda ima i na teritoriji opštine Paraćin.

Prema podacima sa mernih stanica, od noćas palo je i do 120 litara kiše po kvadratnom metru.

Najteže je u opštini Varvarin. Vanredna situacija proglašena je u tri mesne zajednice. Delom u Obrežu, Bačini i na celoj teritoriji mesne zajednice Suvaja, gde je stanje na terenu najkritičnije.

Obilne padavine i bujice prave velike probleme na teritoriji Rasinskog okruga.

Najviše problema stvaraju bujični potoci s planine Juhor. Pod vodom je tridesetak kuća. Nema opasnosti po ljudske živote.

Iz Gornjeg dela Suvaje noćas je uz asistenciju policije preventivno evakuisano nekoliko stanovnika.

U selu je postavljena cisterna sa pijaćom vodom. Osim lokalnog puta u Suvaji, u prekidu su i putni pravci iz Obreža ka Doljevcu i u Zalogovcu.

Problema ima i u Bošnjanu kao i u Gornjem Krčinu zbog pojave odrona.

Ekipe Sektora za vanredne situacije, policije, mehanizacija Javnog Komunalnog i privatnih preduzeća od noćas su na terenu.

Šest osoba, među kojima dvoje dece, evakuisano je iz poplavljenih područja u Kruševcu, Jagodini i Čačku, saopštio je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice pri Sektoru za vanredne situacije Nedeljko Gagić rekao je medijima da je zbog poplava vanredna situacija trenutno na snazi u 26 gradova i opština.

On je istakao da je najkritičnija situacija u Čačku i okolini, jer je voda ušla u više od 200 objekata.

Opštinski štab za vanredne situacije u Sokobanji proglasio je vanrednu situaciju na celoj teritoriji te opštine zbog poplava, dok je štab u Majdanpeku tu odluku doneo za određene mesne zajednice.

Opštinski štab u Sokobanji odluku je doneo jer su vremenske neprilike izazvale poplave u mnogim mestima i nanele veliku štetu infrastrukturi, a uvođenjem vanrednog stanja će se smanjiti rizik od novih elementarnih nepogoda i zaštititi životi i zdravlje ljudi.

Zbog velike količine padavina, porasta nivoa reke Moravice i opasnosti od poplava zatvoreni su putevi prema selima Beli potok i Dugo polje, takozvani mlinski most u Rtanjskoj ulici i put prema vrelu iz pravca Čitluka. Ostali putevi na teritoriji opštine Sokobanja funkcionišu otežano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Jagodina

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Snimci poplava širom Srbije!

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 12.Jun.2023

SRBIJA – U opštini Svilajnac se izlila reka Trstena i poplavila desetak kuća u selu Vojska, gde je proglašena i vanredna situacija Obilne kiše u Pomoravlju izazvale su izlivanje desetina seoskih potoka i rečica. Bujica kod Jagodine nosila automobile, traktore i poljoprivrednu mehanizaciju. U opštini...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.