Poplave: Sremska Rača jedini prelaz ka Bosni i Hercegovini

Izvor: Blic, 03.Dec.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave: Sremska Rača jedini prelaz ka Bosni i Hercegovini

Uprava carina saopštila je danas da su zbog izlivanja Drine privremeno zatvorena četiri granična prelaza - Badovinci, Trbušnica, Mali Zvornik i Ljubovija, i da je Sremska Rača jedini prelaz ka Bosni i Hercegovini.

Na oko 500 metara udaljenosti od graničnog prelaza Badovinci, sa bosanske strane, voda je prešla preko puta i presekla komunikaciju prema Bjeljini. Nivo vode je bio oko 20 santimetara sa tendencijom daljeg rasta, zbog čega se obustavlja svaki vid saobraćaja preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pavlovića mosta, a svi putnici se upućuje na alternativne pravce, navodi se u saopštenjuVanredna odbrana od poplava proglašena je od ušća Drine u Savu kod Šapca ka Beogradu, zbog porasta vodostavaja u savskom slivu kao i vodostaja na Savi kod Šapca, saopšteno je danas.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je najugroženije područje grada Loznice, na čijoj teritoriji je proglašeno vanredno stanje, iako je vodostaj Drine od noćas u stagnaciji.

Mobilne lekarske ekipe

Zbog izlivanja Drine čitavom dužinom njenog toka, u lozničkom kraju gradski štab je organizovao mobilne ekipe koje stanovništvu na ugroženom području dopremaju hranu i vodu.

Iz Gradskog štaba je rečeno danas Tanjugu da će, pored niza drugih operativnih mera, stanovnike ugroženog područja obilaziti i lekari Zdravstvenog centra ''Dr Milenko Marin'' u Loznici.

Prijepolji stagnirao je tokom noći, ali je ipak iz svojih domova evakuisano oko 1.200 stanovnika Loznice i 58 iz Prijepolja i Brodareva.

Tokom cele noći u Loznici je na učvršćivanju bedema radilo više od 700 građana i 80 pripadnika Sektora za vanredne situacije, a takođe su bila angažovana i javna komunalna prduzeća, kao i specijalistički tim iz Novog Sada i ljudstvo za upravljanje rizikom.

Prema rečima Predraga Marića, načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a, svi ugroženi stanovnici su nakon upozorenja gradskog štaba za vanredne situacije, potražili smeštaj kod prijatelja i rođaka, dok je za one koji nemaju takvu alternativu organizovan prihvat. On je dodao da je pod vodom ogromna površina obradivog zemljišta, a da se uz pomoć pumpi voda crpi iz javnih objekata, trezora pošte, dečijih vrtića...

U Loznicu, Ljuboviju i Prijepolje dodatno je upućeno još oko 200 pripadnika Sektora za vanredne situacije koji će ostati u tim mestima dok voda ne počne da opada.

Prekinuti putevi

Zbog izlivanja Drine i Lima vozači neće moći da koriste neke od puteva koji

prolaze kraj tih reka. U prekidu je deo magistralnog puta 19.1 na desetom kilometru od Ljubovije ka Rogačici, pa se vozači savetuju da koriste alternativni pravac od Ljubovije preko Pecke i Stanine reke do Rogačice.Takođe, u prekidu je i deo magistralnog puta od Ljubovije ka Malom Zvorniku na 15. kilometru od Ljubovije, pa je neophodno da vozila koriste obilaznicu preko Loznice, Osečine, Valjeva, Debelog Brda, Stanine reke i Pecke.

Sinoć su zbog poplava bez pijaće vode ostala prigradska naselja Ivanje, Raišnjevo i Divci u okolini Prijepolja, gde je poplavljeno oko 200 objekata i evakuisano oko stotinu lica. Pomoć ugroženima iz ovog područja, koji su smešteni u mesni hotel, pružaju interventne jedinice Niša i Kraljeva.

U naseljima Vagan, Kašice i Stara Ljubovija,u okolini Ljubovije, isključena je struja, a voda nije za piće. Mehanizacija i stanovništvo su angažovani na podizanju brane od džakova sa peskom kod Đurinovačkog potoka.

Granični prelazi prema Republici Srpskoj, Mali Zvornik i Ljubovija, ne rade zbog izlivanja Drine, pa se svima savetuje da do stabilizacije vodostaja Drine koriste prelaz Sremska Rača.

Na ušću Drine u Savu kod Šapca ka Beogradu, zbog porasta vodostaja proglašena je vanredna odbrana od poplava. Kod starog šabačkog železničkog mosta pod vodom je vikend naselje u nebranjenom delu Save.

Vanredno stanje u Hrvatskoj

Povišen nivo reka izaziva poplave po Hrvatskoj, a na mnogim rekama proglašeno je vanredno stanje odbrane od poplava.

Najgore je u Metkoviću koji je još pod vodom iako se Neretva , dostigavši najveći nivo u zadnjih 50 godina, počela povlačiti. Pod vodom je preko 700 kuća, deo grada na desnoj obali skoro je u potpunosti pod vodom, dok je nivo vode na ulicama u centru grada bio i 40 santimetara.

Meštani su noć proveli spašavajući svoje kuće i imovinu, što im je otežavala i činjenica da u delovima grada nije bilo struje. Kako je smanjen dotok vode u akumulaciono jezero hidroelektrane Mostar, manje se vode ispušta i u Neretvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.