Najnovije vesti
Vesti Društvo
Poplave: Sremska Rača jedini prelaz ka Bosni i Hercegovini

Poplave: Sremska Rača jedini prelaz ka Bosni i Hercegovini

Uprava carina saopštila je danas da su zbog izlivanja Drine privremeno zatvorena četiri granična prelaza - Badovinci, Trbušnica, Mali Zvornik i Ljubovija, i da je Sremska Rača jedini prelaz ka Bosni i Hercegovini.

96346_poplava-u-loznickom-kraju5lo-voda-prodrla-u-kuce-foto-slobodan-pajic
96346_poplava-u-loznickom-kraju5lo-voda-prodrla-u-kuce-foto-slobodan-pajic

Na oko 500 metara udaljenosti od graničnog prelaza Badovinci, sa bosanske strane, voda je prešla preko puta i presekla komunikaciju prema Bjeljini. Nivo vode je bio oko 20 santimetara sa tendencijom daljeg rasta, zbog čega se obustavlja svaki vid saobraćaja preko Pavlovića mosta, a svi putnici se upućuje na alternativne pravce, navodi se u saopštenju.

Situacija na terenu posle poplava polako se stabilizuje, vodostaj na reci Lim je u opadanju, dok se reka Drina u opštini Ljubovija povlači u korito, a stanje je sada najteže na području Mačvanskog Prnjavora, gde je poplavljeno više kuća, saopšteno je večeras iz MUP-a.

U Prnjavoru je, kako piše u saopštenju, došlo do izlivanja reke i plavljenja 20 kuća i dvorišta oko 50 domaćinstava, pa je evakuisano oko 170 građana, a Drina se i dalje izliva.

Drina u stagnaciji: Nasip kod banje Koviljače
Drina u stagnaciji: Nasip kod banje Koviljače

Vodosnabdevanje se obavlja iz cisterni, ekipe iz Šapca rade i na postavljanju bedema oko ugroženih objekata, a Drina je preplavila put Prnjavor-Badovinci.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je od ušća Drine u Savu kod Šapca ka Beogradu, zbog porasta vodostavaja u savskom slivu kao i vodostaja na Savi kod Šapca, saopšteno je danas.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je najugroženije područje grada Loznice, na čijoj teritoriji je proglašeno vanredno stanje, iako je vodostaj Drine od noćas u stagnaciji.

Iako je u toku noći vodostaj Drine i Lima stagnirao, u Loznici je evakuisano oko 1.200 stanovnika iz svojih domova, a u Prijepolju i Brodarevu 58 ljudi.

Tokom cele noći u Loznici je na učvršćivanju bedema radilo više od 700 građana i 80 pripadnika Sektora za vanredne situacije, a takođe su bila angažovana i javna komunalna prduzeća, kao i specijalistički tim iz Novog Sada i ljudstvo za upravljanje rizikom.

U Loznicu, Ljuboviju i Prijepolje dodatno je upućeno još oko 200 pripadnika Sektora za vanredne situacije koji će ostati u tim mestima dok voda ne počne da opada.

- Zajedničkim naporima uspeli smo da sprečimo prodiranje vode preko nasipa, a najkritičnije bilo je sinoć oko 22 sata, kada je i protok na brani u Malom Zvorniku bio na najvišoj koti od 4.000 kubnih metara u sekundi. Nasip je oko 19 časova počeo da popušta, ali smo džakovima sprečili plavljenje zaobilaznog puta i prodiranje u naseljeno područje naspram Žićine plaže kod Banje Koviljače.

Posle ponoći voda je stagnirala, a do jutarnjih sati nivo kraj nasipa opao je za 20 centimetara. Nadamo se da će u narednih 48 časova doći do stabilizacije situacije - kaže Aleksandar Vitorović, radnik banjske Direkcije, dodajući da je upotrebljeno više od 2.000 džakova peska samo na ovom delu.

Tokom ova dva dana u Prijepolju je poplavljeno oko 150 objekata i evakuisano oko 60 ljudi. Striković Adem (67) je iz sela Donji Stranjani, koje je ostalo odsečeno posle oštećenja mosta u brodarevu.

- U selu su stari i bolesni, a most im je bio jedina veza sa svetom, sada su ostali odsečeni od bolnica i radnji za snabdevanje osnovnim namirnicima. Ranije je bilo većih poplava, ali je most odolevao vodenoj stihiji. Verovatno ćemo kao nekada biti prinuđeni da se na levu obavlu prebacujemo čamcima - kaže Adem.

Sinoć su zbog poplava bez pijaće vode ostala prigradska naselja Ivanje, Raišnjevo i Divci u okolini Prijepolja. Pomoć ugroženima iz ovog područja, koji su smešteni u mesni hotel, pružaju interventne jedinice Niša i Kraljeva. Lim je sinoć dostigao maksimalni nivo od 373 centimetara, a u podne je na mernom mestu u Prijepolju zabeleženo 328 centimetara.

U naseljima Vagan, Kašice i Stara Ljubovija,u okolini Ljubovije, isključena je struja, a voda nije za piće. U štabu su već počeli da se pripremaju za otklanjanje posledica posle povlačenja vode. U pomoć će građanima priteći Vojska, a sve opštinske inspekcije su dobile naredbu o pojačanom radu. Formirane su i komisije za procenu šteta.

Granični prelazi prema Republici Srpskoj, Mali Zvornik i Ljubovija, ne rade zbog izlivanja Drine, pa se svima savetuje da do stabilizacije vodostaja Drine koriste prelaz Sremska Rača.

Na ušću Drine u Savu kod Šapca ka Beogradu, zbog porasta vodostaja proglašena je vanredna odbrana od poplava. Kod starog šabačkog železničkog mosta pod vodom je vikend naselje u nebranjenom delu Save.

Voda došla do Bijeljine

Voda, koja je preplavila Pavlovića put nadomak Bijeljine, bliži se kružnom toku i došla je do prvih kuća na ulazu u grad, javio je dopisnik Srne sa lica mesta.

Preplavljen je Pavlovića put, parking tržnog centra "Fis", benzinska pumpa "Nešković" koja se nalazi preko puta "Fisa" i voda je došla na bukvalno pet metara od kružnog toka na ulazu u Bijeljinu iz pravca Dvorova.

Prema Dvorovima je prohodna samo jedna traka. Prema proceni izveštača Srne, voda je oko 300 metara od Manastira Sveta Petka u naselju Pet jezera.

“Sve neophodne mere i sve raspoložive snage Civilne zaštite Bijeljina i večeras su na terenu i po potrebi će vršiti evakuaciju u naseljenim mestima Popovi, Dijelovi i Amajlije, ali i u Dvorovima u naselju Ljeskovača i Bakračići gde se vodena stihija reke Drine razleže velikom brzinom”, rekao je večeras Srni šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Bijeljina Drago Ristić.

Od poplavljenih područja u Republici Srpskoj danas je najkritičnija situacija u opštini Bijeljina.

Prijepolje
Prijepolje
Ljubovija
Ljubovija