Poplava oštetila zgradu Arhiva APR-a u Rakovici

Izvor: Kurir, 20.Maj.2014, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplava oštetila zgradu Arhiva APR-a u Rakovici

Zgrada Arhiva APR-a u Rakovici, koja čuva dokumentaciju za kompletnu privredu, teško je oštećena poplavnim talasom i stavljena van funkcije, ali je sprečeno uništavanje dela arhivske građe.

"U toj zgradi se čuva objedinjena arhivska građa dužine 20 kilometara koju čini dokumentacija za kompletnu privredu i druga pravna lica, zbog čega ima status kulturnog dobra od velikog značaja", rekla je danas na konferenciji za novinare predstavnica za medije APR-a Gabrijela >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Petković Jovanović.

Zgrada je, kako je objasnila, ozbiljno oštećena izlivanjem Rakovičke i Topčiderske reke, a materijalna šteta je ogromna.

Uništene su elektro-instalacije, infrastruktura, klima komora, lift, ali pre svega oštećena je statika same zgrade jer su zbog ogromne količine podzemnih voda koje su prošle ispod DMB Rakovice, uzdrmali temelji zgrade.

"Kolege iz Arhiva, vatrogasci, policija i Uprava za vanredne situacije opštine Rakovica sprečili su uništavanje dela arhivske građe smeštene u jednom od depoa u prizemlju zgrade APR", rekla je Petković Jovanović.

Ona je dodala i da je od 15. maja obrazovan krizni štab u APR-u koji je organizovao 24-casovna dežurstva u njihovom sedištu u Brankovoj, kao i u zgradi Arhiva u Rakovici.

"Svi automobili kojim raspolažemo stavljeni su na raspolaganje Kriznom štabu Republike Srbije, a zaposleni su na raspolaganju i u stalnom kontaktu sa Crvenim krstom", rekla je Petković Jovanović.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.