Poplava oštetila zgradu Arhiva APR-a u Rakovici

Izvor: Blic, 20.Maj.2014, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplava oštetila zgradu Arhiva APR-a u Rakovici

Zgrada Arhiva APR-a u Rakovici, koja čuva dokumentaciju za kompletnu privredu, teško je oštećena poplavnim talasom i stavljena van funkcije, ali je sprečeno uništavanje dela arhivske građe.

- U toj zgradi se čuva objedinjena arhivska građa dužine 20 kilometara koju čini dokumentacija za kompletnu privredu i druga pravna lica, zbog čega ima status kulturnog dobra od velikog značaja - rekla je danas na konferenciji za novinare predstavnica za medije APR-a Gabrijela Petković >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jovanović.

Zgrada je, kako je objasnila, ozbiljno oštećena izlivanjem Rakovičke i Topčiderske reke, a materijalna šteta je ogromna.

Uništene su elektro-instalacije, infrastruktura, klima komora, lift, ali pre svega oštećena je statika same zgrade jer su zbog ogromne količine podzemnih voda koje su prošle ispod DMB Rakovice, uzdrmali temelji zgrade.

- Kolege iz Arhiva, vatrogasci, policija i Uprava za vanredne situacije opštine Rakovica sprečili su uništavanje dela arhivske građe smeštene u jednom od depoa u prizemlju zgrade APR - rekla je Petković Jovanović.

Ona je dodala i da je od 15. maja obrazovan krizni štab u APR-u koji je organizovao 24-casovna dežurstva u njihovom sedištu u Brankovoj, kao i u zgradi Arhiva u Rakovici.

- Svi automobili kojim raspolažemo stavljeni su na raspolaganje Kriznom štabu Republike Srbije, a zaposleni su na raspolaganju i u stalnom kontaktu sa Crvenim krstom - rekla je Petković Jovanović.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Teško oštećena zgrada Arhiva APR-a u Rakovici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2014

Zgrada Arhiva APR-a u Rakovici, koja čuva dokumentaciju za kompletnu privredu, teško je oštećena poplavnim talasom i stavljena van funkcije, ali je sprečeno uništavanje dela arhivske građe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.