Pet gradova bez vode zbog poplava

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 07.Nov.2009, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet gradova bez vode zbog poplava

Arilje, Užice, Priboj, Sjenica -- U Sjenici proglašeno vanredno stanje zbog poplava, dok se jedna osoba vodi kao nestala. U Požegi i Gornjem Milanovcu stanje elementarne nepogode.

U poplavama u Arilju i Požegi poplavljeno je oko 200 kuća, i preko dve hiljade hektara plodnog zemljišta. Ta dva grada, kao i Čačak, Gornji Milanovac i Lučani, trebalo bi sutra prepodne da dobiju vodu za piće. A zbog nezapamćenih poplava prouzrokovanih višednevnim padavinama na području opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sjenica, lokalne vlasti proglasile su vanredno stanje.

Opštinska uprava u Sjenici odlučila je da za dvadesetak porodica najugroženijim poplavama izdvoji po 10 000 dinara jednokratne pomoći.

Na području ove opštine u poslednjih nekoliko dana palo je preko 72 litara kiše po metru kvadratnom, a takve padavine ne pamte ni stariji stanovnici Sjenice.

Nestao čovek u Sjenici

Predsednik opštine Sjenica Muriz Turković izjavio je za Vesti TV B92 da je u poplavama u toj opštini povređeno nekoliko osova, dok se jedan čovek vodi kao nestao.

Čim bude novih informacija o nestalom, one će biti saopštene javnosti, rekao je Turković.

Usled izlivanja rečica Grabovice, Vape i Jablanice, oštećen je veliki broj kuća, objekata i poljoprivrednih domaćinstava.

Kriznom štabu u toj opštini štetu je do sada prijavilo 105 porodica. Jedan broj domaćinstava izmešten je iz svojih domova kod rođaka ili je smešten u hotelu ’’Borići’’.

Zbog puta zakrčenog odronima, veliki broj sela prema mesnoj zajednici Bare, je odsečen, čak je i jedna spasilačka ekipa ostala zaglavljena.

U toku su radovi na raščišćavanju puta gde su angažovane ekipe i mehanizacija novopazarskog preduzeća za puteve.

Prema rečima člana opštinskog veća Sjenice Zlatka Jusufovića situacija se malo primirila i ukoliko ne bude padavina u narednim danima moći će da se radi na sanaciji posledica poplave.

On je kazao da očekuje da će pontonski most u Lopižu kod Sjenice biti postavljen do kraja dana.

I u Novom Pazaru je ozbiljna situacija. Izlivanjem reka Raške, Jošanice i Banjske, poplavljeno je više naselja i na desetine domaćinstava.

Vlada sprema pomoć ugroženima

Vlada Srbije obaveštena je o stanju u opštinama sjeničkog u užičkog područja i razmatra načine da se pomogne ugroženim domaćinstvima, rekao je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

On je najavio da će vlada doneti odluku o izdvajanju jednokratne pomoći ugroženim domaćinstvima, a očekuje se da tokom dana vojska postavi pontonske mostove na mestima gde ih je odnela voda, radi lakšeg funkcionisanja i pružanja pomoći.

Ugroženima će najhitnije biti dostavljeni i higijenski paketi i hrana, kazao je Ljajić.

Regionalni putni pravac Novi Pazar - Tutin većim delom dana bio je neprohodan za sva terenska vozila.

Voda je porušila i mostove na reci Banjskoj i potkopala asfalt, pa je u prepodnevnim satima i put do novopazarskog naselja Banja bio neprohodan.

Nekoliko novopazarskih naselja zahvaćenih poplavom, većim delom dana bila su bez vode i struje.

Operativni štabovi za odbranu od poplava kao i rukovodstva Novog Pazara i Sjenice u stalnom su zasedanju i prate situaciju na terenu.

Poslednje informacije sa terena su da je vodostaj pao i da se očekuje smirivanje situacije.

Užice se odbranilo od poplave reke Đetinje, koja je pretila na ustavi kod gradske plaže, zahvaljujući mobilizaciji gradskih službi i vatrogascima.

Osim Užica, cele noći bili su budni i žitelji Požege. Nakon proglašanja epidemije novog gripa, opština Požega proglasila je i stanje elementarne nepogode, usled poplave i problema snabdevanja pijaćom vodom.

Posle dvadesetočasovnog prekida, večeras je ponovo počeo da fukcioniše vodovodni sistem "Rzav" iz koga se vodom snabdevaju Arilje, Požega, Lučani, Čačak i Gornji Milanovac.

Direktor javnog predzeća "Rzav" Ljubo Lazović rekao je da je nivo ove reke opao za metar i po, pa je, posle čišćenja crpne stanice i zamene motora, voda iz zahvata "Ševelj" ponovo počela da se koristi.

Fabrika za preradu vode radi gotovo normalno, a dolazak vode u Čačak i druge gradove očekuje se sutra pre podne, kazao je on.

Potrošači vode iz sistema "Rzav" zamoljeni su da vodu za sada koriste samo za pripremanje hrane kuvanjem i za higijenske i druge tehničke potrebe, pošto je razvodna mreža skoro čitave prethodne noći i sve do danas uveče bila pod smanjenim pritiskom.

Nabujali Rzav nosio je sve pred sobom, pa su tako nestale i gradske plaže, a među njima je najpoznagtija Bosa Noga.

Predsednica opštine Arilje, Mira Avakumović, kaže da je evakuistano 30 porodica, čije je kuće poplavio Rzav, koji je u opadanju, ali ih zabrinjave rasta nivoa Zapadne Morave.

”Ugroženo je dosta porodica, sigurno 20-30 kuća, koje su dole na Grudi, one su ugrožene. Već smo poslali i kamione da evakuišu stoku. Imali smo i dosta ugrožene stoke i ljude smo pokrenuli iz svojih kuća, koje su baš uz Moravu, oni su izašli iz svojih kuća", kaže ona.

Požega se takođe suočila sa poplavama, sa jedne strane zbog nabujale Đetinje, a sa druge Rzava, što se najviše odrazilo na rast Zapadne Morave, kakav ne pamte ni stariji meštani požeškog prigradskog naselja Tatojevica.

Preko 1 000 hektara plodnog zemljišta i preko 150 kuća poplavljeno je izlivanjem zapadne Morave u požegškom kraju, kaže predsenik opštine Požega, Milovan Mićović.

Požežane je osim poplave, pogodila i epidemije novog gripa, zbog koje je veliki problem nestašica vode.

”Naravno da smo pozvali i okolne, gradonačelnika Užica i predsednike opština, da nam pomognu , s obzirom da naredna 24 sata nećemo imati vode za piće, tako da ćemo organizovati na onim kritičnim mestima da budu cisterne sa zdravom, pijaćom vodom", kaže Mićović.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dražimir Marušić proglasio je elementarnu nepogodu u rudničko-takovskom kraju zbog, kao je naveo, vanrednih okolnosti nastalih prestankom snabdevanja vodom iz vodosistema Rzav.

Svim korisnicima vode iz vodovodne mreže kojom upravlja Javno komunalno preduzeće u Gornjem Milanovcu izričito je zabranjena upotreba vode za piće i spremanje hrane. Voda iz gradske mreže može se isključivo koristiti kao tehnička.

Nevreme i kiša doneli su velike probleme i u Polimlju, pa su delovi Priboja i Prijepolja poplavljeni, a pojedine ulice zbog vode, nanosa zemlje i otpada bile su više sati neprohodne.

Lim je poplavio pojedine delove prigradskih naselja u Priboju, nekolicina kuća se našla pod vodom, a procenjuje se da je stotinak hektara plodnih oranica i voćnjaka u petak u pribojskoj opštini poplavila nabujala reka.

U susednom Prijepolju izlila se reka Mileševka koja je takođe poplavila neka prigradska naselja Prijepolja i stotinak kuća je pod vodom.

U varošici Brodarevo kod Prijepolja nabujali Lim se izlio i u delu varošice Jalija poplavio preko 50 kuća, donoseći sa crnogorskog severa ogromne količine mulja koji ostavlja u Brodarevu i okolini.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.