Otac veštačke inteligencije Džefri Hinton dao otkaz u Guglu: Četbotovi će biti pametniji od nas

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 02.Maj.2023, 10:44

Otac veštačke inteligencije Džefri Hinton dao otkaz u Guglu: Četbotovi će biti pametniji od nas

Hinton je čitavog života radio na razvoju novih tehnologija, a 2012. godine je sa još dva svoja studenta na Univerzitetu i Torontu napravio neuralnu mrežu. Više od decenije je radio u „Guglu“ na polju veštačke inteligencije, a sada je dao otkaz u kompaniji.

Naveo je da je primaran razlog za napuštanje „Gugla“ mogućnost da slobodno priča i upozori na opasnost od veštačke inteligencije, a priznaje da delimično žali zbog svojih doprinosa na tom polju.

Njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << rad u velikoj meri je doprineo razvoju sadašnjih sistema poput ChatGPT.

Američki stručnjak rekao je za Njujork tajms da je do prošle godine verovao da je „Gugl“ bio dobar čuvar te tehnologije, ali da se situacija promenila kada je „Majkrosoft“ počeo da inkorporira četbota u svoj Bing pretraživač, pa je kompanija počela da se brine za svoj primaran posao internet pretraživača.

Neke od opasnosti četbotova su prilično zastrašujuće, rekao je za Bi-Bi-Si, upozoravajući da bi mogli da postanu inteligentniji od ljudi, kao i da bi mogli da ih eksploatišu oni sa ne tako dobrim namerama.

„Došao sam do zaključka da je vrsta inteligencije koju razvijamo veoma drugačija od inteligencije koju mi imamo. To vam je slično kao kada biste imali 10.000 ljudi i kad god jedan od njih nešto nauči, svi to automatski znaju. Na taj način ovi četbotovi mogu da znaju mnogo više od bilo koje osobe“, ističe Hinton.

RTS, NY TIMES, BBC

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.