Oštećeni objekti u sedam Zavoda

Izvor: B92, 29.Maj.2014, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštećeni objekti u sedam Zavoda

Na terotoriji 7 od ukupno 13 Zavoda za zaštitu spomenika u Srbiji postoje objekti koji su oštećeni u poplavama, kaže ministar kulture Ivan Tasovac.

Procena štete od poplava je upravo u toku, ekipe su na terenima, rekao je on i dodao da ne treba iznositi paušalne ocene i treba biti vrlo striktan.

"Ali, ako vas interesuje, od 13 zavoda (za zaštitu spomenika) u Srbiji, na tetiroriji sedam zavoda postoje objekti koji su pretrpeli štetu", rekao je Tasovac tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obilaska kulturnih objekata u Baču sa ambasadorima EU.

Ministar kulture i informisanja je zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom, ambasadorima Češke Republike, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Grčke, Poljske, Belgije i drugih zemalja poseti Bač i razgovarao sa pokrajinskim sekretarom za kulturu i informisanje Slavišom Grujićem.

"Ovo je za nas velika prilika da na terenu vidimo kako izgleda vaša vizija za opštinu", izjavio je Devenport novinarima nakon obilaska Franjevačkog samostana u Baču.

"Ponosni smo na to što smo mogli da u okviru naših mogućnosti podržavamo realizaciju mašte", rekao je on, pohvalivši viziju da se u Baču napravi svojevrstan "difuzni muzej" koji bi privukao veću pažnju na bogatu kulturnu baštinu ovog mesta.

Ideja o "difuznom muzeju" deo je projekta "Vekovi Bača" čija je svrha integrativna zaštita kulturnog nasledja opštine Bač, a tu ideju podržavaju Savet Evrope i Evropska komisija.

Prema Devenportovim rečima, što se tiče samostana u okviru Ljubljanskog procesa počinje novi projekat na osnovu kojeg će se stvoriti novi muzej u samostanu.

"Čini mi se da ovi planovi imaju veliki potencijal za dugotrajni razvoj i podsticanje lokalne privrede u regionu", zaključio je on.

Objašnjavajući konceprt difuznog muzeja, ministar Tasovac je rekao da je to kao da se "krećete kroz čitav grad u kome spomenici postaju ono što su u klasičnim muzejima slike pri čemu možete da dotaknete različite vekove, tradicije, religije".

On je ukazao da su posvećenost i znanje sa kojima je u Baču sačinjen projekat a zatim nadjeni fondovi od lokalnog preko nacionalnog do medjunarodnog nivoa "model za budućnost razvoja kulture u Srbiji".

Grujić je rekao da je ovo veliki dan i za Bač i za Vojvodinu.

"Ovo nije samo kulturna baština nas ovde - u Baču, Vojvodini ili Srbiji, već je deo svih ljudi i pripada celoj Evropi", istakao je on.

Predsednik opštine Bač Dragan Stašević kazao je da je Bač ponovo, makar na jedan dan, postao kulturni centar ovog regiona, "ono što je bio i pre mnogo vekova".

"Učinićemo sve da ono što smo zatekli - kulturno-istorijske spomenike čija je vrednost neograničena - promovišemo u interesu opštine Bač i naše zemlje", poručio je on.

Realizacija projekta "Vekovi Bača" otpočeta je 2006. godine, a planirano je da se završi 2015. Projekat je proizišao iz aktivnosti na istraživanju, konzervaciji i restauraciji tvrdjave u Baču, ali i drugih kulturnih dobara poput manastara Bodjani i Franjevačkog samostana.

EU finansira obnovu Franjevačkog samostana iz 12. veka sa ukupno 890.000 evra kroz IPA Fondove.

Prilikom posete delegacije ovom samostanu, predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta obnove.

Ambasadori EU su sa ministrom Tasovcem u Baču obišli i tvrdjavu iz 14. veka, čiju obnovu u okviru projekta Heromat finansira EU, sa uvodjenjem modernih materijala i inovativnih tehnika za zaštitu, očuvanje i obnovu kulturnog nasledja.

Projekat je otpočet krajem 2011. a traje 48 meseci.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.