Osmorica rudara i dalje zarobljeni u poplavljenom rudniku

Izvor: Radio 021, 07.Avg.2017, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmorica rudara i dalje zarobljeni u poplavljenom rudniku

Ruske spasilačke službe su pokušale da ostvare kontakt s osmoricom rudara koji su od petka zarobljeni u poplavljenom rudniku dijamanata u Sibiru.

U rudnik "Mir" u Jakutiji se u petak izlilo 300.000 kubnih metara vode. Evakuisano je 143 rudara a osam ih je ostalo u rudniku i vode se kao nestali.

Spasioci su juče počeli da pretražuju rudnik ne bi li pronašli rudare. Danas su do podneva "uspeli da prođu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nekoliko stotina metara uskih prolaza" i "očekuje se da danas pokušaju da putem cevi stupe u kontakt sa zarobljenim ljudima", navela je Alrosa u saopštenju.

Posao spasilaca je otežan blatom koje blokira pojedine hodnike i mora biti uklonjeno. Da bi se sprečila nova poplava, danas su postavljene dve pumpe.

Ruski istražni komitet, telo zaduženo za najvažnije slučajeve, objavilo je danas zvanično otvaranje istrage o eventualnom kršenju bezbednosnih protokola, za šta je zaprećena kazna od tri godine zatvora.

Komitet je saopštio da su istražitelji već preuzeli dokumentaciju, pre svega o uputstvima datim radnicima, i ispitali 94 zaposlena u kompaniji.

Rudnik "Mir" je u upotrebi od 1958. i nalazi se na ruskom Dalekom istoku, oko 4.000 kilometara od Moskve.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.