Odbrana Beograda od poplava

Izvor: B92, Beta, 14.Jun.2010, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana Beograda od poplava

Beograd -- Sava kod Beograda je pet centimetara iznad granice vanredne odbrane od poplava, dok je Dunav za sedam centimetara prešao taj nivo. Vrh talasa kod Novog Sada.

U Beogradu se na kritičnim mestima već postavljaju džakovi, ispumpava voda. Nadležni veruju da će reke ostati u koritima i da neće doći do većih izlivanja.

Stanarima Višnjičke ulice na Karaburmi od 121 od 125 voda je stigla pod prozor. Boje se da bi mogla da se ponovi 2006. godina, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << im je Dunav poplavio kuće.

Stanari su zabrinuti:

"Bilo je očajno. Bila je najveća voda, bila je do puta. Kuća je bila poplavljena 10 centimetara. Uništene stvari sve", kaže Milan Simić.

"Plašim se, plašim se jer 2006. mi je bilo metar vode u stambenom delu. Sada su došli na vreme, nešto su malo sprečili i dalje se plašim jer idu sada podzemne vode koje se spajaju sa dunavskom", kaže Ljubinka Vasić.

U Beograd vodama ističu da su im ruke vezane. Plac ispred kuća je privatni, a vlasnik ne dozvoljava da se naspe još zemlje koja bi sprečila dalji prodor vode. Dok se to ne reši ovo ostaje jedna od pet kritičnih tačaka na Dunavu u Beogradu. Problematična je i kula Nebojša, gde se zbog vode ne može ni sresti neko od prolaznika.

Najugroženije će sutra biti i Karaburmska marina, Ritopek i pojedini delovi Zemunskog keja. Međutim, nadležni veruju da ove godine neće biti velikih izlivanja.

"U narednim danima očekujemo vrh poplavnog talasa, ali očekujemo da to prođe bez ikakavih posledica. Imamo problema, kao što vidite, na ovim tačkama koje su u nabranjenim delovima i slabo branjenim delovima reke Dunav, a sve što je u branjenim delovima, sve što se nalazi uz nasipe i pored nasipa je apsulutno bezbedno i reka Dunav ne preti da se izlije u narednim danima", kaže Ivan Karić iz JP "Beograd vode".

Radnici "Beograd voda" su 24 sata na terenu, obilaze nasipe i utvrde na obali. Na kritičnim tačkama se stalno ispumpava voda ili podižu zidovi sa džakovima. Problem im često predstavlja neuređena infrastruktura, kao i činjenica da su pojedini objekti izgrađeni na mestima koja je nemoguće braniti.

Od poplava 2006. godine ojačane su utvrde na Zemunskom keju i rekonstruisan nasip na Adi, pa je ta područja sada mnogo lakše braniti.

Vrh poplavnog talasa kod Novog Sada

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da se danas očekuje vrh poplavnog talasa Dunava kod Novog Sada.

Prema njegovim rečima, u Beogradu se posle srede može očekivati stagnacija i opadanje te reke.

On očekuje od srede olakšanje, naročito za žitelje u okolini Novog Sada, Beočina i naselja koja su imali probleme, ali i kaže da će, kada se voda povuče, nešto biti urađeno i na sanaciji klizišta i eventualno na izradi i finansiranju postojećeg projekta za izgradnju nasipa.

Marić je izjavio da će u naredna dva dana i noći nadležne ekipe biti spremne da reaguju ukoliko bude povećanja vodostaja, koju stručnjaci ne očekuju.

U Beočinu je proteklih nekoliko dana bilo napeto i ljudi su se dobro organizovali uz pomoć pripadnika Sektora za vanredne situacije, rađeni su nacrti i utvrđivane trafo-stanice, ali nažalost, u pojedine objekte ušla je voda, rekao je Marić.

On je dodao da je uglavnom reč o ekonomskim objektima i da u nekima žive ljudi, pa su stvari iznete na gornje spratove.

"Očekujemo da za njih nastupi period olakšanja već od sutra", rekao je Marić.

Govoreći o opasnosti od klizišta u tom mestu, on je kazao da su predstavnici Sektora u subotu obišli to mesto i da je ugroženo devet objekata, odnosno 39 ljudi, da je sa čelnicima opštine postignut dogovor i da očekuje da se ubrzo pokrene izrada projekta sanacije.

Marić je najavio da će zakonske obaveze svih aktera zaštite i spasavanja od jula biti precizno definisane, da će uslediti uputstva svim lokalnim samoupravama i obaveza formiranja štabova za vanredne situacije.

Na njihovom čelu će biti predsednici opština i gradonačelnici, dok će načelnici štabova biti rukovodioci službe za vanredne situacije, a članovi štabova direktori komunalnih preduzeća i zdravstvenih ustanova, najavio je Marić.

On je objasnio da je u zakonu akcenat stavljen na preventivu i izrazio nadu da će ceo posao biti realizovan do kraja godine, do kada bi bio formiran Republički štab za vanredne situacije, izrađen republički plan za zaštitu građana u vanrednim situacijama i nacionalna strategija.

Marić je rekao da se u Sektoru i Ministarstvu pripremaju i za leto, jer izuzetno visoka temperatura vazduha tokom 10 dana predstavlja idealnu podlogu za šumske požare koji se najteže gase, apelujući na građane da u prirodi ne bacaju opuške i zapaljive predmete.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.