VANREDNE MERE PROTIV POPLAVA

Izvor: Kurir, 14.Jun.2010, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VANREDNE MERE PROTIV POPLAVA

U Beogradu tropske temperature, a na Dunavu i Savi proglašena vanredna odbrana od poplava. Vrh talasa stigao noćas, stručnjaci uopšte ne očekuju izlivanje reka u prestonici

U roku od samo dva dana na Dunavu i Savi proglašena je vanredna odbrana od poplava!

Najpre je Javno vodoprivredno preduzeće „Beogradvode" proglasilo vanrednu odbranu od poplava na Dunavu uzvodno od Ušća, da bi potom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vanredna odbrana bila proglašena i na reci Savi, na delu od Ušća do Umke.

U saopštenju „Beogradvoda" navedeno je da su povećani vodostaj Dunava, preko 650 centimetara, i uspor Dunava na ušću Save u Dunav prouzrokovali povećanje vodostaja Save koji prevazilazi kotu vanredne odbrane od poplava.

- Trenutni nivo Save na „mernoj letvi" u Pristaništu Beograd iznosi 602 centimetra, ali s obzirom na to da na povećani vodostaj Save ne utiču druge vode i da su obale dobro utvrđene, ne očekujemo izlivanje reke iz korita. Vanredna odbrana od poplava proglašava se kada vodostaj dostigne propisanu granicu, koja je na reci Savi 600 centimetara i ima tendenciju daljeg porasta - objasnio je Ivan Karić, rukovodilac odeljenja za odbranu od poplava iz JVP „Beogradvode".

Nivo Dunava u Zemunu dostigao je 651 centimetar, što je za jedan centimetar više od granice za proglašenje vanredne odbrane. Vanredna odbrana podrazumeva neprekidno praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata i, u slučaju potrebe, njihovu popravku. Na celom području Beograda organizovana su 24-časovna dežurstva ekipa opremljenih neophodnom mehanizacijom.

- Ne očekujemo da će ovaj talas dugo trajati, a građani ne treba da brinu, jer su naše ekipe potpuno pripremljene za ovu situaciju i pokrivaju sve kritične tačke - rekao je Karić.

Radmila Nikolić

Dunav plavi Srbiju

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vodostaj Dunava kod Bezdana, Apatina, Bogojeva i Bačke Palanke je iznad granica vanredne odbrane, a na stanicama nizvodno od Bačke Palanke iznad granica redovne odbrane od poplava.

Dunav je pre dva dana poplavio oko 100 objekata u Beočinu, a voda je aktivirala klizišta. Načelnik Sektora MUP Srbije za vanredne situacije Predrag Marić istakao je da se posle utorka može očekivati smirivanje vodostaja Dunava u Srbiji.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbrana Beograda od poplava

Izvor: B92, 14.Jun.2010

Beograd -- Sava kod Beograda je pet centimetara iznad granice vanredne odbrane od poplava, dok je Dunav za sedam centimetara prešao taj nivo. Vrh talasa kod Novog Sada...U Beogradu se na kritičnim mestima već postavljaju džakovi, ispumpava voda. Nadležni veruju da će reke ostati u koritima i da...

Nastavak na B92...

Redovna odbrana od poplava kod Smedereva

Izvor: Glas javnosti, 15.Jun.2010, 06:59

SMEDEREVO - Redovne mere odbrane od poplava sprovode se na reci Dunav kod Smedereva i na ušću Jaseničke reke i Velikog Timoka, saopštilo je JP "Srbija vode". Takođe, kao meru zaštite od nailaska poplavnog talasa, hidroelektrana "Đerdap 1" ispušta veće količine vode radi oslobađanja korisne...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.